Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пам’ятка щодо виготовлення, зберігання та споживання консервів в умовах воєнного стану.

Дата: 11.03.2022 14:24
Кількість переглядів: 754

З метою профілактики виникнення захворювань на ботулізм серед цивільного та військового населення, пов’язаних із споживанням консервів, виготовлених у домашніх умовах, на харчоблоках, пунктах організації харчування  для тимчасово переміщених осіб, гуманітарних потреб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони тощо, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області рекомендує дотримуватись наступних правил:

  • для приготування мясних, рибних, грибних, овочевих консервів використовувати лише доброякісні, свіжі продукти;

  • дотримуватись температурних умов та термінів зберігання сировини;

  • м'ясо, рибу, гриби, овочі тощо перед консервуванням обовязково піддавати ретельній обробці (перебрати, очистити, промити декілька разів питною водою);

  • добре стерилізувати банки та кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів;

  • неухильно дотримуватись рецептур (концентрацій солі, оцтової кислоти) та технології приготування консервованих  харчових продуктів, які викладені у спеціальній літературі, зокрема посібниках по домашньому консервуванню;

  • найбезпечніше - виготовляти консерви методом автоклавування;

  • за відсутності автоклаву при виготовленні мясних або рибних консервів проводити тіндалізацію: декілька разів протягом двох діб стерилізувати їх при температурі 100 0С по 5 хвилин з певними проміжками часу, які необхідні для проростання спор в палички ботулізму, - останні гинуть при наступній стерилізації; після чого простерилізувати при температурі 100 0С 40-60 хвилин та герметично закрити;

  • після останньої стерилізації консерви слід негайно охолоджувати і зберігати при температурі не вище +14C;

  • дотримуватись санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму (прибирання, миття та дезінфекція поверхонь, обладнання, інвентарю та інше);

  • мясні, рибні, грибні консерви перед вживанням обовязково піддавати ретельній термічній обробці протягом 15-20 хв. (проварювання, тушкування, запікання тощо);

  • не купувати консерви домашнього приготування у місцях несанкціонованої торгівлі, у випадкових осіб;

 

При перших ознаках інфекційного захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою або викликати «швидку». Самолікування небезпечне !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь