Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги.

Дата: 23.02.2021 10:31
Кількість переглядів: 1249

Фото без опису

Домашнє насильство – явище, що випливає з дій і поведінки однієї людини стосовно іншої, чиниться в родині. Намагаючись виправдати власні дії, домашні кривдники декларують свої наміри як позитивні, хоча фактично вони зовсім інші. Суть насильства полягає в порушенні насамперед особистих прав і свобод конкретної людини. Кожна людина має свої права, але домашні кривдники диктують постраждалим свою волю і свої правила. 

Не так давно світова спільнота дійшла висновку, що домашнє насильство – це комплексна проблема, вирішувати яку потрібно спільними зусиллями. З цією метою було розроблено певні стандарти, «модельні закони», що враховували досвід країн, які мають певний досвід боротьби із цим явищем. В нашій країні Сімейний кодекс  передбачає заборону фізичних покарань дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини (ч. 7 ст. 150 Сімейного кодексу України).

07 грудня 2017 року було прийнято Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (набрав чинності 07 січня 2018 року). Він суттєво розширює і коло осіб, на яких розповсюджується дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству, і коло суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству Цей Закон» передбачає впровадження комплексного інтегрованого підходу до боротьби з домашнім насильством,

З метою надання соціально-психологічної допомоги постраждалим особам, зокрема соціальних послуг з :консультування; кризового та екстреного втручання; соціальної профілактики відповідно до потреб при центрі соціальних служб Звенигородської міської ради з  22 лютого поточного року створена мобільна бригада соціально-психологічної допомоги – це  спеціально утворене об’єднання фахівців різних суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильства, які надають екстрену та планову соціально-психологічну допомогу постраждалим (у т.ч. особам до 18 років) від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, шляхом безпосереднього втручання та перенаправлення за потреби до інших фахівців. Сутність такої бригади полягає у її мобільності.. Через ефективне та швидке реагування послуга наближається до постраждалої особи, що дає можливість вчасно виявити випадок насильства, надати соціально-психологічну допомогу тим, хто її потребує та перенаправити до інших служб, якщо в цьому є необхідність.

Основними завданнями мобільної бригади є: – надання психологічної допомоги постраждалим особам; – реагування та надання не пізніше ніж протягом однієї доби соціально-психологічної допомоги постраждалим особам, які потребують термінової допомоги, зокрема методом кризового та екстреного втручання; – інформування постраждалих осіб щодо послуг (медичних, соціальних, психологічних, правових тощо), які вони можуть отримати для подолання наслідків насильства, та щодо надавачів таких послуг, зокрема про інші загальні або спеціалізовані служби підтримки постраждалих осіб; – роз’яснення постраждалим особам їх прав, визначених законом, можливостей отримання допомоги від суб’єктів та доцільності її отримання

Мобільна бригада діє на підставі Положення, яке розробляється на основі Типового Положення про мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, затвердженого Постановою  Кабінету  Міністрів України від 22 серпня 2018 р. № 654

Ситуація, коли насильство в сім’ях стало майже буденним явищем, завдає суспільству великої соціальної та моральної шкоди. Від того, наскільки чуйно, зважено та відповідально будуть ставитись до проблеми насильства органи та установи, на які законодавством покладено здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї, залежить, значною мірою, моральне здоров’я суспільства. А тому одним з основних завдань центрів соціальних служб є, протидія насильству в сім’ї, роз’яснення населенню про можливі наслідки вчинення насильницьких дій  та попередження їх вчинення  в майбутньому.

Ніхто не знає, які негаразди чекають нас завтра, але вже сьогодні потрібно знати, хто готовий прийти на допомогу!

 

За  більш детальною  інформацією можна  звернутись за тел. 2-29-38 (центр соціальних служб).

Інформація на тему домашнього насильства та робота в цьому напрямку  Центром і надалі буде висвітлюватись на сайті Звенигородської міської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь