Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на зміну по батькові      

Дата: 26.02.2021 08:29
Кількість переглядів: 423

       

ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ

АКТІВ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ ІНФОРМУЄ:

       У зв’язку з прийняттям  3 листопада 2020 року Верховною Радою України Закону України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права  фізичної особи на зміну по батькові інформує наступне.

         При прийнятті нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод ( стаття 22 Конституції України).

        Статтею 295 Цивільного кодексу України ( далі – ЦК України) визначено право фізичної особи, яка досягла шістнадцяти років, на власний розсуд змінити своє прізвище та ( або) власне ім’я , та (або ) по батькові.

         Згідно з частиною першою статті 16 Закону України «Про держану реєстрацію актів цивільного стану « ( далі Закон ) державна реєстрація зміни імені

( прізвища, власного імені, по батькові) проводиться лише стосовно громадян України.

        Частиною першою, третьою статті 28 ЦК України передбачено , що фізична особа набуває прав та обов’язків і здійснює їх під своїм іменем. Ім’я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить. Ім’я фізичної особі надається відповідно до закону.

         При цьому статтею 12 Закону України « Про національну меншин в Україні» встановлено, що громадяни, в національній традиції яких немає звичаю зафіксовувати « по батькові», мають право записувати в паспорті лише ім’я та прізвище, а у свідоцтві про народження – ім’я батька і матері.

      

 

        З огляду на викладене, питання не зазначення по батькові ( або його виключення з повного імені громадянина України) може розглядатися з урахуванням положення статті 22 Закону. 

 

Посилання : Закону України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права  фізичної особи на зміну по батькові», стаття 16 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», стаття 28 ЦК України, стаття 12 Закону України « Про національну меншин в Україні»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь