Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ. РОЗПІЗНАЙ НЕБЕЗПЕКУ ВЧАСНО

Дата: 21.05.2021 14:08
Кількість переглядів: 410

      У світі процвітає работоргівля… І це не згадка про страшний період рабства у прадавні часи. Серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». Торгівля людьми є однією з галузей кримінального бізнесу, що розвивається найбільш стрімкими темпами в світі. За оцінками експертів у світі щороку від двох до чотирьох мільйонів осіб стають жертвами торгівлі людьми. Особливо це стосується жінок та дітей. Отже, для когось це – “великий бізнес”, а для когось – це крах надій і сподівань на краще майбутнє. Низький рівень доходів штовхає громадян України на пошуки роботи за кордоном навіть без знання мови і правових знань, без кваліфікації, на нелегальних умовах, що водночас зумовлює їх перехід до груп ризику. Тому завданням загальнодержавного значення є боротьба з цим явищем, захист громадян. Ефективно протидіяти зазначеному явищу можна лише при використанні системного підходу, за умов координованої діяльності всіх зацікавлених сторін – державних установ, недержавних організацій, органів соціального захисту, правових, законодавчих та міграційних. Закон України «Про протидію торгівлі людьми» визначає організаційно-правові засади протидії торгівлі людьми, гарантуючи гендерну рівність, основні напрями державної політики та засади міжнародного співробітництва у цій сфері, повноваження органів виконавчої влади, порядок встановлення статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та порядок надання допомоги таким особам.

Відповідно до Закону є наступні  заклади допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, та поетапні шляхи вирішення даної проблеми

  • центри соціальних служб,

  • територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг),

  • центри соціально-психологічної реабілітації дітей та притулки для дітей;

 

    У здійсненні заходів, спрямованих на попередження протидії торгівлі людьми, беруть участь органи місцевого самоврядування, а також, за згодою, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, громадські організації та окремі громадяни,які є суб’єктами спільної роботи.

Суб’єкт, якому в результаті його діяльності стало відомо про постраждалу особу, за згодою такої особи або її законного представника направляє постраждалу особу до відповідного структурного підрозділу органу місцевого самоврядуванн за місцем перебування особи,який направляє особу в центр соціальних служб. . 

Центр соціальних служб при надходженні повідомлення проводить протягом п’яти робочих днів оцінку потреб постраждалої особи з урахуванням її віку, статі, стану здоров’я, забезпечує надання особі необхідних послуг, зокрема юридичних, психологічних, медичних та медико-консультативних, а також сприяє реалізації прав постраждалої особи на отримання соціальних виплат, працевлаштування, повернення. 

У разі коли постраждала особа потребує тимчасового притулку, відповідальний підрозділ органу місцевого самоврядування направляє таку особу до територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) або центру соціально-психологічної допомоги.

У разі коли постраждалою особою є дитина, суб’єкт невідкладно повідомляє про неї відповідну службу у справах дітей та орган Національної поліції.Усі дії щодо такої дитини здійснюються відповідно до вимог нормативно-правових актів щодо захисту прав дитини.

 Служба у справах дітей здійснює заходи щодо захисту прав дитини та направляє її у разі потреби до притулку для дітей служби у справах дітей або центру соціально-психологічної реабілітації дітей. 

Якщо постраждала особа не може бути розміщена в зазначеному закладі у зв’язку з відсутністю вільних місць або з інших причин, а також у разі відсутності такого закладу в регіоні, відповідальний підрозділ залучає до співпраці громадські або міжнародні організації, які можуть надати такій особі послуги з розміщення.

Для отримання допомоги постраждала особа за місцем перебування подає до органу місцевого самоврядування заяву про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, в установленому законодавством порядку.Пише заяву на одноразову  допомогу.

Після встановлення постраждалій особі статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, центр соціальних служб складає протягом десяти робочих днів ( ) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. Якщо постраждалою особою є дитина, служба у справах дітей передає індивідуальний план відповідній службі у справах дітей за місцем перебування дитини в установленому законодавством порядку.

Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надсилає щокварталу до відповідального підрозділу органу місцевого самоврядуванн інформацію про стан виконання плану реабілітації, а служба у справах дітей - індивідуального плану з метою проведення її аналізу та внесення у разі потреби змін до відповідного плану.

У разі завершення виконання або припинення виконання плану реабілітації центр соціальних служб надсилає до відповідального підрозділу органу місцевого самоврядування повідомлення про виконання плану реабілітації або припинення його виконання із зазначенням причин такого припинення.

Служба у справах дітей у письмовій формі повідомляє відповідальний підрозділ про виконання індивідуального плану.

Після отримання від центру соціальних служб повідомлення про виконання або припинення виконання плану реабілітації чи від служби у справах дітей - про виконання індивідуального плану відповідальний підрозділ вносить відповідні відомості до облікової картки постраждалої особи.відповідальний підрозділ органу місцевого самоврядування проводить аналіз стану виконання плану реабілітації або індивідуального плану і повідомляє Мінсоцполітики про стан його виконання.

У разі коли постраждала особа не бажає співпрацювати з органами Національної поліції, відповідальний підрозділ органу місцевого самоврядуванн подає до органу Національної поліції інформацію про вчинення злочину з поміткою про відмову особи співпрацювати з відповідними органами. Орган Національної поліції розглядає зазначену інформацію та здійснює в установленому законодавством порядку відповідні заходи.

Закон завжди на вашому боці. Якщо вам необхідна допомога, ви її отримаєте. Треба звертатися до поліції, соціальних служб, центрів психологічної допомоги, громадських організацій, до родичів та друзів.

За більш детальною інформацією можна звернутись в центр соціальних служб Звенигородської міської ради  3-й поверх каб.47,57 (приміщення міської ради), або  за тел.

2-29-38

 

Не бійтеся розповідати про свою проблему, не бійтеся просити підтримки. Треба знайти сили, щоб протистояти біді. Саме ти несеш відповідальність за своє життя і своє майбутнє, за свою подальшу долю. Не віддавай свого права вільного вибору до чужих рук.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь