Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Побутовий пластик - зло та екологічна катастрофа!

Дата: 26.05.2021 16:35
Кількість переглядів: 878

Фото без опису

Пластик став джерелом справжнього зла – масштаби забруднення стають усе більш очевидними. Понад 8 млн. тонн полімерів потрапляють в океани щороку. І, за невтішними прогнозами дослідників, до 2050 року їх у Світовому океані буде більше за вагою, аніж риби. Якщо ми нічого не зробимоАдже виробництво первинного пластику триває швидкими темпами і в найближчі 10 років має зрости на 40%, оскільки з первинного пластику виробляється більше продуктів, аніж з вторинної сировини.

Утім, ситуацію можуть змінити споживачіУ світі та і в Україні шириться громадський рух  за  відмову від одноразових пластикових пакетів. Отже, що можете зробити особисто Ви, щоб зменшити власний слід від використання одноразових пластикових виробів у побуті та спонукати супермаркети і виробників до обігу багаторазових пластмасових виробів?

  Британська газета «The Guardian» підготувала  корисні поради:

 

1. Почніть з власного будинку. Зробіть аудит. Флакони для гелів і шампунів, дезодоранти, миючі засобиПостарайтеся знайти можливості для скорочення кількості пластику. Наприклад, відмовтеся від гелю для душу на користь мила, від ватних вушних паличок із пластику – на користь біорозкладних альтернатив. Купуйте рідкий миючий засіб у перероблених пластикових пляшках, що підлягають дозаправці. Шампуні і туалетний папір у переробленої упаковці також доступні.

2. Щороку викидаються мільярди пластикових зубних щіток, які потрапляють у довкілля і забруднюють його. Замість них спробуйте використовувати бамбукові зубні щітки.

3. Носіть та використовуйте багаторазові сумки з тканини.

4. Намагайтеся купувати на розвіс такі продукти, як рис, макарони, крупи, і зберігати їх у скляних банках, уникаючи пластикової упаковки.

5. Розгляньте вторинне використання старих пластикових дитячих іграшок. Знайдіть у вашому районі місця, де можна їх реалізувати або пожертвувати.

6. Зробіть вибір на користь кавової чашки багаторазового використання.

7. Скажіть «ні» пластиковим столовим приладам.

8. Відмовтеся від плівки для їжі, яка не підлягає переробці. Замість неї використовуйте фольгу або багаторазові пластикові бокси

В Україні є торгівельні мережі, які  розпочали  реалізацію пакетів, що підлягають компостуванню (біорозкладу). Так, наприклад, виготовляє таку продукцію в’єтнамська компанія «Haplast» (TM «HapBio») з кукурудзяного крохмалю та біорозкладного полімеру. Підприємство – виробник пакетів під знаком «Ok compost HOME» успішно пройшло процедуру сертифікації в TUV Austria, що обов’язково включає сертифікаційне тестування сировини та виробів у європейській лабораторії. Це означає, що матеріал, з якого виготовляють цей вид упакування, має здатність до швидкого біорозкладу. Навіть у домашніх умовах у компостній ямі під впливом води, ґрунту, повітря або сонця такий пакет, товщина якого становить від 15 до 26 мкм, повністю розкладеться протягом 12 місяців. При цьому природі не наносять шкоди, оскільки матеріал повністю поглинається мікроорганізмами та стає частиною біогумусу. Інноваційні пакети  вже з’явилися в магазинах м. Звенигородка. Вони позначені написом «ПочатОк пакетів без пластику» та прикрашені зображенням кукурудзяного качана. Собівартість сировини для виробництва цих виробів порівняно з поліетиленом вища. Виробник установив термін служби таких пакетів – 9 місяців.

У м. Звенигородка є багато послідовників руху «Обмеження пластику», які використовують екопакети,  екосумки, скляну тару, паперові пакети та ін., обмежуючи використання пластикових пакетів. Адже така поведінка є відповідальною за екологічний стан у регіоні та в Україні в цілому. Так що,  приєднуємося…

У Звенигородській міській раді також  послідовно проводиться робота по впровадженню  розділення та сортування    будівельного, габаритного сміття та побутових відходів з подальшою утилізацією. Але ще необхідно знайти варіанти їх можливого використання без шкоди для довкілля та щоб жителі громади змогли виконувати умови сортування. 

Формування екосвідомісті повинно стати необхідністю для кожного громадянина, оскільки турбота про навколишнє середовище й екологію належить до пріоритетів функціонування суспільства.

 

Підготовлено відділом комунального майна та захисту довкілля виконавчого комітету Звенигородської міської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь