Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вимоги законодавства щодо зміни прізвища малолітньої дитини.

Дата: 28.05.2021 14:55
Кількість переглядів: 1470

Фото без опису

 

      Дане питання регулюється Главою 22 Цивільного кодексу, Главою 13 Сімейного кодексу та Порядком розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженим Постановою Кабінету міністрів України  від 11 липня 2007 р. N 915, а також — Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні № 52/ 5 від 18.10.2000( зі змінами).

            Ім’я дитини визначається за згодою батьків. Батьки є вільними у виборі власного імені своїй дитині. При реєстрації народження за заявою одного з них передбачається, що інший згоден з обраним ім’ям. При державній реєстрації народження дитині може бути присвоєно не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини.                                 Статтею 145 Сімейного кодексу України передбачено, що прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Якщо мати, батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою. Батьки, які мають різні прізвища, можуть присвоїти дитині подвійне прізвище, утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ.

Пунктом 23 розділу 1 глави ІІІ Правил передбачено, що якщо батько має подвійне власне ім’я, то по батькові дитині присвоюється за одним із них на вибір батьків. На прохання батьків, по батькові може також утворюватися згідно з національними традиціями або не присвоюватись взагалі.

             Спір між батьками щодо прізвища дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Дитина у віці від 14 до 16 років має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я за згодою батьків або одного з них у разі, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним. 

             Відповідно до статті 148 Сімейного кодексу України прізвище дитині може бути змінене її батьками у разі:
   -  зміни прізвища обома батьками за умови, що дитина не досягла 7 років;
   -  зміни прізвища обома батьками за умови згоди дитини, якщо вона досягла 7-річного віку;
    -  зміни прізвища одного з батьків за умови спільної згоди батьків та дитини, якщо вона досягла7-річноговіку;
  

 

- за заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісти відсутнім, дитині, яка не досягла 14 років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків;

            Заперечення одного з батьків щодо зміни прізвища дитини, спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.
 При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини.
            Зміна імені можлива за наявності інших підстав, до таких яких можна віднести:
  скасування рішення суду про визнання батьківства, якщо прізвище дитини було змінене у зв’язку з визнанням батьківства;

   - за наявності заяви матері та батька дитини про визнання батьківства, якщо актовий запис було складено відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України; 

   -за рішенням суду про усиновлення..
 
          Припинення шлюбу між батьками не є підставою для зміни прізвища дітей.

          Проте якщо той із батьків, у якого дитина залишилася проживати після припинення шлюбу або визнання шлюбу недійсним, змінив своє прізвище, він має право змінити й прізвище дитини. При цьому обов’язково враховується наявність згоди іншого з батьків, оскільки припинення шлюбу або визнання його недійсним не впливає на виконання батьками своїх прав та обов’язків відносно їхньої дитини. Якщо згоди між батьками не досягнуто, спір щодо зміни прізвища дитини  вирушується органом опіки і піклування або судом.

 

Посилання: Стаття 145 Сімейного кодексу України, стаття 148 Сімейного кодексу України, пункт 23 розділу 1 глави ІІІ Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні № 52/ 5 від 18.10.2000( зі змінами), стаття 135 Сімейного кодексу України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь