Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Виконавчий комітет Звенигородської міської ради  приймає участь у розробці Черкаською ОДА Регіонального плану управління відходами у Черкаській області

Дата: 18.06.2021 11:57
Кількість переглядів: 919

Фото без опису

  Сміття, що душить планету

Розкладання органіки на сміттєзвалищах призводить до утворення біогазу, який наполовину складається з метану. Його концентрація призводить до пошкодження озонового шару і сприяє процесу глобального потепління.

Розвинуті країни вже давно навчилися ставитися до сміття не як до непотребу, а як до цінного ресурсу енергії або нових речей. Приміром, Швеція переробляє 99% сміття на паливо та сировину для виробництва. Британія перетворює харчові відходи на енергію. Індія з пластику робить асфальт.

В Україні непотріб – горе для усіх без винятку територіальних громад. За обсягами утворення відходів Черкащина посідає 12-те місце в Україні. 

Це гроші, які гниють, забруднюючи наше довкілля, а натомість можуть створювати робочі місця, приносити податки, розвивати місцеві громади.

Перспективи будівництва і запуску сміттєпереробних заводів є у кожній області. Усі розуміють необхідність перероблення сміття, інвестори цікавляться умовами відкриття заводів, але ситуація змінюється повільно.

Що потрібно робити

Верховною Радою Украі?ни ухвалений у першому читанні і готується до другого читання законопроєкт №2207-1д «Про управління відходами». Він має встановити в галузі нові прозорі правила та дозволить побудувати сучасну інфраструктуру управління відходами, створити можливості для залучення інвестиціи? у будівництво сміттєпереробних заводів.

 У Черкаській обласній державній адміністрації утворена робоча група, яка розробляє  «Регіональний план управління відходами у Черкаській області до 2030 року» з метою аналізу та координації  поводження з відходами в області та  поділом території регіону на кластери. Це забезпечить розвиток інфраструктури управління відходами шляхом виділення земельних ділянок під будівництво сміттєпереробних заводів, сортувальних ліній, побудови логістичної моделі об’єктів інфраструктури, модернізації (реконструкції) існуючих і планування будівництва нових об’єктів, закриття та рекультивації сміттєзвалищ, що не відповідають вимогам екологічної безпеки. На сьогодні територія області умовно розподілена на 4 кластери (Черкаський, Золотоніський, Звенигородський, Уманський) для залучення інвестицій і будівництва сміттєпереробних комплексів (заводів).

 Будівництво сміттєпереробних заводів потребує тісної співпраці з місцевою владою, оскільки  в компетенції органів місцевого самоврядування – вирішення питань збирання, транспортування, утилізації та знешкодження побутових відходів (ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»). 

Так що, будівництво сміттєпереробного заводу на часі і виконавчий комітет Звенигородської міської ради налаштований на організацію  сучасного, цивілізованого управління відходами.  На сьогодні у Звенигородській територіальній громаді реалізується Програма охорони навколишнього середовища на 2021-2022 роки, затверджена сесією від 24.12.2020р. № 4-22/VII, де включені питання по роботі з відходами і на це заплановано -   4623,4 тис. грн.

Підготовлено відділом комунального майна та захисту довкілля виконавчого комітету Звенигородської міської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь