Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Всеукраїнський освітньо-культурний марафон "Наша незалежність"

Дата: 20.08.2021 10:52
Кількість переглядів: 288

Фото без опису

У Звенигородському краєзнавчому музеї ім. Т.Г. Шевченка зберігаються матеріали про видатного земляка політичного діяча, ім’я якого пов’язане з становленням нашої Незалежності В. М. Чорновола.

В’ячеслав Чорновіл народився 24 грудня 1937 року в селі Єрки Звенигородського  району ( нині Катеринопільський),  Київської ( нині Черкаської) області в родині сільських учителів. Батько -  Максим Йосипович ( 1909–1987) – викладач Української мови й літератури,  мати – Килина  Харитонівна (1909 – 1985) – учителька початкових класів.

Саме  історичне минуле Звенигородщини, її розкішна природа формували багатогранний характер майбутнього політика, літератора, позначились на його вдачі та світогляді. З села Вільховець походила материнська лінія роду В’ячеслава Чорновола ( корені відомі з ХІХ ст.). У 1946 році В’ячеслав пішов до школи у сусіднє село Гусакове (там працювали його батьки, читав В’ячеслав з чотирирічного віку), після 2-го класу навчання    сім’я переїхала на батьківщину матері Чорновіл (Терещенко) Килини Харитонівни. У с. Вільховці пройшла юність В’ячеслава.  1955 року  закінчив Вільховецьку середню школу із золотою медаллю і того ж року вступив до Київського державного університету ім. Т. Г.Шевченка на філологічний факультет, а з 2-го курсу перевівся на факультет журналістики.

 В’ячеслав Чорновіл разом з діячами культури Іваном Світличним, Іваном Дзюбою, Іваном Драчем, Євгеном Сверстюком, Борисом Антоненком - Давидовичем, Лесем Танюком, Василем Стусом, Василем Симоненком, Аллою Горською  започаткував в Україні національно – визвольний рух шістдесятників, був одним з найяскравіших  активістів цього руху, що в 60-ті – 70-ті роки протистояв тоталітарному режимові, виступав за відродження України, її мови, культури, духовності, державного суверенітету. У березні 1990 року В.Чорновіл був обраний депутатом Верховної Ради України та Львівської обласної Ради, у квітні 1990 року – Головою Львівської обласної Ради. З іменем В.Чорновола пов’язані численні політичні перетворення на Львівщині ( департизація державних підприємств і установ, узаконення національної символіки, створення широкої мережі демократичної преси, організаційне об’єднання демократичних сил Галичини, роздача селянам десятків тисяч гектарів землі, розбудова фермерства, початок роздержавлення промисловості та інш.) У Верховній Раді України В.Чорновіл є співголовою радикальної фракції “Незалежність”, що входить до опозиційної Народної Ради.

Восени 1991 року Вячеслав Чорновіл був кандидатом у Президенти України ( 2 місце, 7420727 голосів або 23,27%)

         У жовтні 1991 року на Великій козацькій раді В’ячеслава Чорновола обрано гетьманом українського козацтва.

          З квітня 1992 року – на постійній роботі в парламенті України. Народний депутат України двох наступних скликань – 1994 і 1998 років. Керівник депутатської фракції Народного Руху України. З 1995 року член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи. 2007 року родичі політика погодилися віддати його батьківський дім для облаштування меморіального музею, який зараз є філією Черкаського обласного краєзнавчого музею.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь