Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Фонд державного майна України перелік актуальних пропозицій оренди об’єктів державної нерухомості в Черкаській області на січень 2022 року.

Дата: 04.01.2022 14:53
Кількість переглядів: 495

Фото без опису

Як орендувати

Передача об’єктів державної нерухомості в комерційну оренду, а також продовження термінів дії чинних договорів оренди державного майна здійснюється переважно через аукціони в електронній торговельній системі Prozorro.Продажі.

7 кроків як взяти участь в аукціоні та стати орендарем об’єкта державного майна:

  1. Перейдіть до рубрики “Об’єкти списком” або “Мапа об’єктів” на сайті і детально ознайомтесь із переліком вакантних для оренди об’єктів державної нерухомості, використовуючи будь-який із майже 30 пошукових фільтрів;
  2. Оберіть цікавий для себе об’єкт, вивчить інформацію про нього, його фотографії, поверхові плани та уважно ознайомтесь з умовами його оренди, які доступні прямо тут на сайті;
  3. Зареєструйтесь на будь-якому із десятків підключених до системи Prozorro.Продажі майданчиків – інформація про торги ідентична на всіх майданчиках;
  4. До участі в аукціоні допускаються всі бажаючі. Для цього потрібно подати свою заяву на участь через особистий кабінет на обраному учасником аукціону електронному майданчику і, крім того:
    • Сплатити гарантійний та реєстраційні внески. Інформацію про суму гарантійного та реєстраційного внеску ви можете знайти в оголошенні. Реєстраційний внесок становить 0,1 мінімальної заробітної плати, діючої станом на 1 січня поточного року. Сьогодні це 600 грн.
      Розрахунок гарантійного внеску залежить від методології розрахунку стартової орендної плати:(і) якщо договір оренди укладається, а не продовжується на аукціоні, стартова орендна плата визначається на основі залишкової балансової вартості об’єкта;(іі) якщо договір оренди продовжується на аукціоні, стартова орендна плата визначається на основі ринкової вартості об’єкта.

      В першому випадку (оскільки балансова вартість, як правило, не є репрезентативною) в розрахунку гарантійного внеску не враховується стартова орендна плата, а замість неї використовуються дані про:

      • площу об’єкта і
      • особливості його розташування (у великому або у маленькому місті, в порту або аеропорту).

      В другому випадку в розрахунку гарантійного внеску приймають участь:

      • стартова орендна плата і
      • тривалість строку оренди.
      • Якщо гарантійний внесок розраховується в залежності від площі об’єкта, то:

      розмір гарантійного внеску буде дорівнювати площі об’єкта, помноженій на 5% прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому здійснюється розрахунок[1]і при цьому:

      якщо об’єкт розташовано поза межами обласного центру, розмір гарантійного внеску не може бути більшим ніж 50 прожиткових мінімумів (100 прожиткових мінімумів, якщо об’єкт розташовано в межах населеного пункту) – незалежно від площі;

      якщо об’єкт оренди розташовано в морському порту або в пасажирському терміналу аеропорту розмір внеску немає верхньої межі, а в аеропорту не може бути меншим ніж 40 прожиткових мінімумів;

      в будь-якому випадку гарантійний внесок не може бути меншим ніж 2 прожиткових мінімуми.

      Наприклад, розмір гарантійного внеску для участі в аукціоні з оренди 100 кв.м. у місті Одесі складе 11350 грн, якщо стартова ціна цього об’єкта розрахована від балансової вартості об’єкта незалежно від конкретної вартості. Якщо площа об’єкта оренди в Одесі складатиме 10,000 кв.м., то розмір гарантійного внеску не перевищуватиме 227,000 грн — в межах передбаченого максимального розміру. Гарантійний внесок за об’єкт оренди тієї ж площі в морському порту складатиме 1,135,000 грн., оскільки для оренди в морських портах сума гарантійного внеску не обмежується.

      (2) Якщо гарантійний внесок розраховується в залежності від розміру стартової орендної плати, то гарантійний внесок дорівнює стартовій орендні платі, помноженій на коефіцієнт тривалості оренди.

      Наприклад, якщо строк оренди становить від 5 до 10 років (найпоширеніші строки), то гарантійний внесок становитиме 4 розміри стартової орендної плати.

      Окремо розраховується гарантій внесок для чинного орендаря, для якого розмір внеску становить половину розміру стартової орендної плати.

      Розрахувати гарантійний внесок для будь-яких випадків можна за допомогою калькулятора, якщо вам відомі усі вихідні дані.

      Якщо ви програєте аукціон, гарантійний внесок повертається на ваш рахунок, а реєстраційний – ні;

      [1] Станом на 1 січня 2021 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб становив 2270 гривень (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1082-20#Text ст. 7)

    • Якщо учасник аукціону є юридичною особою, йому доведеться надати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи. Закон забороняє окремим особам прямо або опосередковано орендувати державне майно.
    • Подайте свою цінову пропозицію на торги.
  1. Беріть участь в аукціоні та перемагайте;
  2. Лише переможець аукціону проходить кваліфікацію у Фонді державного майна або його регіональному відділенні:
    • Всі учасники беруть участь в торгах інкогніто. Фонд державного майна  не взаємодіє з жодним із них і не знає, хто саме бере участь в аукціоні;
    • Перевірка всіх документів відбувається лише після проведення аукціону і лише щодо переможця аукціону;
    • Якщо електронний майданчик неналежно проконсультував учасника про документи, які необхідно надати для участі в аукціоні (наприклад, не роз’яснив порядок надання інформації про бенефіціарного власника юридичної особи), співробітник Фонду державного майна може вимагати від переможця аукціону подання необхідних документів. За наслідками вивчення таких документів Фонд може прийняти рішення про дискваліфікацію учасника.
    • Підписати протокол аукціону.
  3. Сплатіть авансовий платіж у розмірі орендної плати за 2 місяці (з ПДВ) та забезпечувальний депозит у розмірі орендної плати за 2 місяці (без ПДВ) та  укладіть договір оренди з балансоутримувачем об’єкта оренди і Фондом державного майна (його регіональним відділенням).

Вітаємо. Ви – орендар.

Як продовжити договір оренди

Продовження договорів оренди здійснюється за результатами проведення аукціону або без проведення аукціону в передбачених Законом випадках.

Продовження договору оренди через онлайн аукціон.
Детальна схема продовження договору оренди державного майна за посиланнямм

ВАЖЛИВО. Чинний орендар має переважне право на продовження договору оренди через онлайн-аукціон.

Це означає, що чинним орендарям достатньо взяти участь в аукціоні на продовження договору оренди і зробити цінову пропозицію, яка має бути не меншою, ніж розмір стартової орендної плати (п.149 Порядку передачі в оренду державного і комунального майна).

Після завершення аукціону чинний орендар повинен надати згоду продовжити договір за ціною на рівні найвищої ставки, яку зробить переможець торгів.

У разі якщо чинний орендар не погодиться продовжити договір за ціною на рівні найвищої ставки переможця, право укласти договір оренди переходить до переможця онлайн-торгів, який матиме 3 робочі дні на підписання протоколу та 20 робочих днів для укладення договору оренди з дня, наступного за днем формування протоколу про результати аукціону. У такому випадку авансовий внесок з орендної плати збільшується в три рази – з 2 до 6 місячних орендних платежів. Авансовий внесок і забезпечувальний депозит повинні бути сплачені до укладення договору або одночасно з його укладанням як гарантія платоспроможності переможця.

Продовження договору оренди без проведення аукціону.

Без проведення аукціону можуть бути продовжені (згідно з Законом про оренду):

  • Договори, які були укладені та продовжуються вперше, якщо строк оренди за ними становить 5 років або менше. Фактично орендар, який отримав в оренду об’єкт державної нерухомості через аукціон на 5 років, отримує можливість продовжити його ще на 5 років вже поза аукціоном;
  • Договори, укладені без проведення аукціону з установами, організаціями, передбаченими частиною першою статті 15 Закону про оренду: органи державної влади та органи місцевого самоврядування, релігійні організації для забезпечення проведення релігійних обрядів та церемоній, Пенсійний фонд України та його органи, дипломатичні представництва, консульські установи іноземних держав, представництва міжнародних міжурядових організацій в Україні;
  • Договори, укладені без проведення аукціону з підприємствами, установами, організаціями, передбаченими частиною другою статті 15 цього Закону відповідно до вимог статті 15 Закону, крім випадків, передбачених абзацами одинадцятим та дванадцятим частини другої статті 15 Закону;
  • Договори, укладені з підприємствами, установами, організаціями, що надають соціально важливі послуги населенню, перелік яких визначає Кабінет Міністрів України.

https://orenda.gov.ua/yak-orenduvaty/

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь