Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звенигородський відділ обслуговування громадян №6 (сервісний центр) Головного управління пенсійного фонду України в Черкаській області інформує

Дата: 28.09.2022 11:34
Кількість переглядів: 1607

Фото без опису

 

      ЯК ДОКУПИТИ ПЕНСІЙНИЙ СТАЖ

         Була перерва у трудовій діяльності і для виходу на пенсію за віком не вистачає страхового стажу? Його можна докупити. Щоправда, заповнити таким чином можна лише ті «білі плями» у трудовій історії, які утворилися, починаючи 2004 року.

Для покупки страхового стажу треба укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Задля цього треба звернутися до Державної податкової служби України за місцем проживання. З собою треба мати наступні документи:

- заява відповідної форми,

- документ про пенсійне страхування,

- копія трудової книжки (за наявності),

- виписка з системи персоніфікованого обліку (ОК-5),

- копія документа, що посвідчує особу.

           Існує два види договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Договір щомісячної поступової сплати єдиного соціального внеску. Він укладається не менш ніж на рік, а сума місячного платежу до жовтня цього року складатиме 1430 грн.

Договір одноразової сплати єдиного соціального внеску. У цьому випадку протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору одним платежем оплачується весь період стажу, що купується. За таким договором сума внеску за кожен місяць вдвічі більша. Бо мінімальний страховий внесок множиться на коефіцієнт 2. А отже, за місяць стажу доведеться платити 2860 грн.

         Особа сама визначає період, на який вона хоче укласти договір та сплатити страхові внески.

Але, нагадаємо, що стаж, якого бракує до 01.01.2004 року, купити не можна.

Додамо, що вартість одного року прив’язана до мінімального розміру єдиного соціального внеску (ЄСВ). А він становить 22% від мінімальної зарплати.

До жовтня 2022 року мінімальна зарплата встановлена у розмірі 6500 грн. Потім збільшиться до 6700 грн. А відтак мінімальний ЄСВ до жовтня цього року буде дорівнювати 1430 грн (6500*22%), а далі — 1474 грн (6700*22%).

         Докупити можна щонайменше один рік страхового стажу. Щонайбільше — 5 років.

Умови укладання договору регулюються статтею 10 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». А ще Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449.

Перерахунки пенсії з 1 жовтня 2022 року.

 

        У зв’язку зі зміною розміру мінімальної заробітної плати з 6500 до 6700 грн. Це є підставою для  перерахунку мінімального розміру пенсій за віком непрацюючим громадянам, які досягли віку 65 років і більше та які мають страховий стаж чоловіки не менше 35 років, жінки- не менше 30 років.

Мінімальний розмір пенсії за віком у таких пенсіонерів з 1 жовтня становитиме 2680 грн (6700 х 40%).

Пенсіонерам, які й досі працюють  або зареєстровані як ФОПи мінімальні розміри пенсій за віком на рівні 40% мінімальної заробітної плати будуть встановлені після звільнення з роботи.

          Особам у віці  від 70 до 75 років  буде виплачуватись компенсаційна виплата в сумі  300 грн., але якщо після такої виплати пенсія не перевищує розмір середньої  заробітної плати (доходу)  за 2020 рік, з якої сплачено страхові внески та яка враховується  для призначення пенсії – 10340,35 грн.

Такі виплати пенсіонери отримають незалежно від виду пенсії. Пенсіонерам яким виповниться 70 років після 1 жовтня,- з дати досягнення такого віку. 

          Мінімальний розмір пенсії пенсіонерів від 70 років і старшим буде  не меншим 3000 грн. за наявності повного страхового стажу ( у чоловіків не менше 35 років, у  жінок - не менше 30 років).

Тим, у кого розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 3000 грн. встановлюватиметься доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Пенсіонерам, яким виповнилося 70 років але їм не вистачає повного страхового стажу, мінімальна  пенсійна виплата буде обчислена в розмірі, пропорційному до набутого страхового стажу, виходячи з розміру мінімальної виплати 3000 грн.

         В пенсіонерів віком 80+ зі стажем 25 років у чоловіків і 20 років у жінок розмір пенсійної виплати не буде меншим за 2600 грн.,

а в осіб у віці від 70 до 80 років – меншим за 2500 грн.

  

          Збільшення мінімальних  розмірів пенсій по інвалідності, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Зокрема, мінімальні пенсії для людей з інвалідністю внаслідок війни в залежності від групи інвалідності та військового звання становитимуть  від 4396 грн. до 6532,50 грн.

Для інших в залежності від групи інвалідності та звання – від 4186 грн. до 5986,50 грн. До мінімального розміру пенсії по інвалідності встановлюються надбавки, доплати і підвищення, передбачені  законодавством.

 

                                                 ЗАЗИРНІТЬ В ПЕНСІЙНЕ МАЙБУТНЄ

          Бажаєте знати, яким може бути розмір вашої майбутньої пенсії? Заходьте на веб-портал Пенсійного фонду України та знаходьте пенсійний калькулятор! Він все розрахує в онлайн-режимі.

Ця електронна послуга від ПФУ допомагає прогнозувати розмір майбутньої пенсії, виходячи з наявних даних. Нею можуть користуватися і ті, хто незабаром виходить на пенсію, і ті, кому просто цікаво зазирнути у своє пенсійне майбутнє.

          Завдяки калькулятору можна підсумувати трудову діяльність та ознайомитися з власною пенсійною перспективою.

Зазначимо, що «Пенсійний калькулятор» розраховує умовний розмір пенсії. Він враховує рівень зарплати на момент розрахунку та при цьому припускає, що весь наступний час до виходу на пенсію людина працюватиме офіційно.

А от наявний страховий стаж на момент підрахунку цей ресурс порахує максимально точно. Ще він допоможе, з урахуванням набутого стажу, визначити ймовірний вік виходу на пенсію (у 60, 63 чи 65 років).

         Як в кілька кліків дізнатися розмір майбутньої пенсії:

  • зареєструватись на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) за допомогою кваліфікованого електронного підпису;
  • обрати алгоритм розрахунку пенсії – як за введеними даними, так і враховуючи стаж, що буде набуто на дату настання пенсійного віку;
  • актуалізувати дані щодо трудової діяльності – доповнити періоди трудової діяльності з визначенням заробітної плати та відредагувати (за потреби) суми щомісячного заробітку;
  • виконати розрахунок пенсії, натиснувши кнопку «Зберегти та розрахувати»;
  • переглянути дані щодо розміру майбутньої пенсії з урахуванням страхового стажу на дату розрахунку, а також протокол розрахунку.

Якщо «Пенсійний калькулятор» «не бачить» якісь періоди вашої трудової «біографії» – не поспішайте витрачати час на відвідування відділу обслуговування громадян. Спробуйте в автоматичному режимі вирішити проблему.

  Сервіс дозволяє ввести вручну відсутні періоди трудової діяльності. Зокрема, доступна функція «Очистити та оновити за даними ПФУ». У разі, якщо інформація про період роботи відсутня, її можна додати за допомогою кнопки «Додати період» і потім натиснути «Зберегти та розрахувати».

                                      Пенсії  військовослужбовцям.

    “Військові” пенсії призначаються та виплачуються військовослужбовцям після їх звільнення зі служби.

Водночас, виплата “військових” пенсій не припиняється у разі повторного прийняття пенсіонерів з числа військовослужбовців на військову службу:

- за призовом під час мобілізації, на особливий період,

- за призовом резервістів в особливий період,

- за контрактом під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня звільнення.

         Після звільнення зі служби пенсії таких військовослужбовців переглядаються з урахуванням додаткової вислуги років та грошового забезпечення, що визначається за останньою посадою на час повторного звільнення зі служби.

         Для перерахунку пенсії уповноважений орган силового міністерства або відомства, з якого військовослужбовець звільнився зі служби, надає: грошовий атестат, довідку про додаткові види грошового забезпечення та розрахунок вислуги років військовослужбовця.

         Довідково: такі положення містять Закон України від 09.04.1992 № 2262-ХІІ “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (стаття 2), Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, затверджений постановою Пенсійного фонду України від 30.01.2007 № 3-1.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь