Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відновлене правосуддя для неповнолітніх

Дата: 10.04.2023 16:33
Кількість переглядів: 139

Фото без опису

 

Відновне правосуддя є такою формою правосуддя, за якої утворюються умови для примирення сторін конфлікту (потерпілих і правопорушників) та ліквідуються наслідки, які настали внаслідок вчинення злочину. Такої цілі можна досягнути через проведення зустрічей сторін для спільного вирішення питання, щодо наслідків вчиненого злочину та їх впливу на майбутнє сторін та створення умови для соціальної реінтеграції правопорушника, відновлення прав потерпілого, зменшення рецидивізму та кількості кримінальних покарань.

6 квітня 2023 року головний юрист «Звенигородське бюро правової допомоги Смілянського місцевого центру з надання БВПД Олена Олійник в приміщенні «Служби у справах дітей Звенигородської міської ради» організувала засідання круглого столу за участі начальника служби у справах дітей Звенигородської міської ради Юлії Павлової на тему: «Відновне правосуддя для неповнолітніх».

Під час заходу, юрист розповіла, що відновне правосуддя існує в таких формах:

- програми примирення (або посередництво, медіація) між потерпілою стороною та правопорушником, у яких окрім сторін участь в процесі приймає нейтральний та неупереджений посередник, якого називають медіатором;

-сімейні конференції, що зазвичай застосовуються до неповнолітніх і в яких крім сторін, беруть участь також члени їхніх сімей та родичі;

-кола правосуддя, коло осіб, які приймають участь у зустрічах та включає в себе представників громади, а також представників суду та прокуратури.

Коли кримінальний проступок чи нетяжкий злочин вчинені підлітком вперше та неповнолітній визнає свою провину і готовий компенсувати завдану моральну чи/та матеріальну шкоду потерпілому, у кримінальну провадженні тоді може застосовуватись проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Програма відновного правосуддя, може бути застосована за чотирьох умов:

1.Наявність потерпілої сторони - фізичної особи, який кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

2.Якщо неповнолітній вперше вчинив кримінальне правопорушення невеликої або середньої тяжкості;

3.Визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;

4.Наявність згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі. Якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації, має шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності. 

Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та боизьками, не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Також, учасникам круглого столу надані друковані інформаційні матеріали системи безоплатної правової допомоги з контактною інформацією.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь