Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Разом усе здолаємо! Терміновий гуманітарний вантаж для постраждалих від підтоплення після підриву Каховської ГЕС зібрала й доставила на південь України Звенигородська громада.

Дата: 23.06.2023 08:51
Кількість переглядів: 689

Фото без опису

Продукти харчування, медичні та гігієнічні засоби і, звичайно ж, бутильовану питну воду, якої дуже бракує на Херсонщині, збирали, що називається, всім миром. І одразу з приємністю зазначимо, що всі місцеві виробники та підприємці, до кого звернулися представники Координаційно-гуманітарного штабу Звенигородської міської ради, беззастережно відгукнулися на прохання про допомогу.

Продуктів та предметів першої необхідності зібрали більше, ніж вдосталь. Два волонтерських автомобілі, а це п’ятитонна вантажівка та двотонний мікроавтобус, заповнили вщерть. Юні волонтери — постійні помічники  Координаційно-гуманітарного штабу, учнівська і студентська молодь, намагалися ефективно використати кожен сантиметр корисного об’єму при завантаженні. Мають в цьому вже неабияку практику, отож з поставленим завданням впоралися. І навіть перевиконали його, адже в дорогу автомобілі рушили з великим перевантаженням. Та для досвідчених водіїв-волонтерів Сергія Лисого й Василя Лисенка це не стало проблемою. За плечима в кожного десятки подібних, і навіть складніших за умовами, рейсів на південь і схід України. Тож вантаж за призначенням доправили без найменших ускладнень.

Супроводжували ж його особисто міський голова Олександр Саєнко та секретар міської ради Володимир Низенко, адже на керівництво  міста у цій поїздці була покладена важлива представницька місія. І мова тут не лише про доставку гуманітарного вантажу на прифронтову територію, а й про міжнародну підтримку населених пунктів півдня України, містком у якій мають стати вже налагоджені стосунки між Звенигородською громадою та містами у Німеччині.

Ворог завдає постійних ударів, руйнуючи житлові квартали Херсону, обстрілюючи прилеглі населені пункти. Він не припиняв обстрілів на період евакуації населення, продовжує масовані обстріли й зараз. Отож, доставивши частину вантажу безпосередньо до Херсона й побачивши на власні очі, в яких умовах і під постійними артилерійськими обстрілами живе це місто, Олександр Саєнко не зміг змовчати:

— Ми щасливі у своїй тихій Звенигородці. Наші люди в більшості так і не зрозуміли й не відчули на собі, що таке війна. Справжнє щастя, що у нас сигнал “повітряна тривога” — це просто тривога. А тут слідом за ним щодня приходить смерть, — ділився емоціями міський голова, поспілкувавшись із херсонцями.

Вода на Херсонщині та частині Миколаївщини, яка також потрапила в зону підтоплення, поступово відходить, залишаючи по собі безліч проблем і зруйновану інфраструктуру життєзабезпечення.  Евакуаційні заходи завершені, всіх, кого встигли та мали змогу, в перші ж дні вивезли до тимчасових прихистків. Наразі люди, а їм неймовірно болить і тривожно за понівечене майно та житло, частково вже почали повертатися додому. Але це ті, кому є куди повертатися. 

З тим, як безпосередньо організовують роботу з вимушеними переселенцями, делегацію зі Звенигородки ознайомили перший заступник голови Миколаївської обласної ради Антон Табунщик та його радниця з гуманітарних питань Валентина Самофал. Разом з керівництвом Миколаївської області, звенигородчани, також привізши частину гуманітарного вантажу, побували в евакуаційному центрі під назвою «Прихисток своїм» в місті Коблево. Тут, в одному з пансіонатів колись велелюдного, а нині практично порожнього курортного містечка, під протекцією Благодійного фонду “Світлі справи”, зараз мешкають більше 300 вимушених переселенців з Херсонщини, третина з яких — діти.

Одразу можна сказати, що роботу в евакоцентрі організували на високому рівні. Переселенцями на постійній основі опікуються волонтери під керівництвом Вікторії Матієнко, які працюють у прихистку в режимі 24/7. Люди мають тут можливість не лише переночувати, а й отримати всебічне забезпечення та підтримку, в тому числі юридичну та соціальну. За необхідності їм допомагають відновити втрачені документи, а з дітьми постійно займаються педагоги.

Як розповіла Вікторія Матієнко, прихисток працює з практично з перших днів російської інтервенції. За цей час через нього пройшло більше 20 тисяч осіб. І зараз він став у великій нагоді херсонцям. Люди тут на повному забезпеченні, мають, в тому числі, й триразове гаряче харчування. Водночас, робота організована таким чином, що переселенці тут виступають не просто пасивними “квартирантами”, а активно включаються у життєзабезпечення прихистку.  І, пори великі затрати, евакоцентр обходиться без вливання бюджетних коштів. Практично повністю його потреби задовольняють  волонтери. У їхньому числі тепер і мешканці Звенигородської громади, які доправили до прихистку близько трьох тонн гуманітарного вантажу.

Підсумком зустрічі і загалом поїздки стало спілкування з Антоном Табунщиком. Керівник Миколаївської облради поділився проблемами й бідами прифронтових територій, які зазнали підтоплення. Розповів, що відновлення пошкодженої інфраструктури та житла вже розпочалося, тому Миколаївщина і Херсонщина тепер потребуватимуть будівельних матеріалів: деревини, вікон, матеріалів для покрівлі й багато іншого.   Будь-яка благодійна допомога зараз цінна, адже життя після відходу води потрібно відновлювати. Й робити це необхідно швидко…

Міський голова Звенигородки Олександр Саєнко висловлює щиру подяку всім небайдужим, хто долучився до формування гуманітарного вантажу та допомагав у відправці його на південь України. Це, зокрема: волонтери Координаційно-гуманітарного штабу при виконавчому комітеті Звенигородської міської ради; водії-волонтери Сергій Лисий та Василь Лисенко; німецькі партнери з м. Ельтвілль-на-Рейні Патрік Кункель та Пітер Фріс; благодійна організація «БФ «МХП-Громаді; ПрАТ «Звенигородський сироробний комбінат»; ТОВ «Комбінат Баранкових Виробів»; ФОП «Карапетян Саргіс Славікович»; ФОП «Кирнос Олександр Васильович»  (МП «Тікич»);  ФОП «Притульська Віра Вікторівна» (аптека № 1 «Здравниця»); клуб «Берегиня» міської ветеранської організації ТГ; Звенигородський ліцей Звенигородської міської ради; КНП «Звенигородський центр первинної медико-санітарної допомоги» та решта небайдужих жителів громади. Окрема вдячність «Всеукраїнській асоціації громад»  за забезпечення логістики та координацію доставки гуманітарного вантажу потерпілим від російської агресії.

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь