Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Державна реєстрація шлюбу з громадянином (або громадянкою) іншої країни або особою без громадянства

Дата: 01.11.2023 09:51
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

Для реєстрації шлюбу в Україні майбутнє подружжя подає особисто письмову заяву за встановленою формою до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) на їх вибір.

Іноземці та особи без громадянства для реєстрації шлюбу в Україні повинні пред’явити:

- паспортний документ або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника;

-посвідку на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України. 

До документів іноземців, осіб без громадянства, які є підставою для реєстрації шлюбу, складених іноземною мовою, обов’язково додається переклад тексту українською мовою, вірність якого засвідчується.

Якщо до органів державної реєстрації актів цивільного стану подається переклад документів, вірність якого засвідчено згідно із законодавством іноземної держави, у якій їх видано, то він повинен бути легалізований у встановленому порядку.

Документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання його недійсним, можуть бути:

  • свідоцтво про розірвання шлюбу;

  • рішення суду про розірвання шлюбу;

  • рішення суду про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили;

  • свідоцтво про смерть одного з подружжя;

  • висновок відділу ДРАЦС про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним тощо.

 

Документи про підтвердження припинення попереднього шлюбу, які передбачені законодавством іноземної держави та видані компетентним органом, повинні бути відповідним чином легалізовані, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати повторний шлюб за умови пред’явлення документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним тощо).

Шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу, під час військового стану за бажанням наречених заява про реєстрацію шлюбу розглядається невідкладно.

За наявності поважних причин керівник органу ДРАЦС дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку. У такому випадку шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця у разі: вагітності нареченої, народження нареченою дитини, якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого.

Але якщо є відомості про наявність перешкод до реєстрації шлюбу, керівник органу ДРАЦС може відкласти реєстрацію шлюбу, але не більш як на три місяці для подання заявником відповідних доказів. Про відстрочку реєстрації шлюбу повідомляються наречені.

Якщо наречені не можуть з’явитися з поважної причини до органу ДРАЦС в установлений їм день, то строк реєстрації шлюбу за їх письмовою заявою переноситься згідно з їхнім бажанням на інший день. У цих випадках строк перенесення реєстрації шлюбу не може перевищувати одного року з дня подання заяви.

Якщо наречені не з’явилися до органу ДРАЦС протягом тримісячного строку від дня подання заяви про реєстрацію шлюбу і не повідомили про причину неявки, то заява втрачає чинність.

 

Посилання:https://minjust.gov.ua/m/shlyub-ta-rozluchennya-z-inozemtsem-vajlivi-nyuansi


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь