Здорове харчування школярів
Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою та уважнішою.
Раціональне харчування учнів будується на дотриманні трьох основних правил:
-
забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму;
-
задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах;
-
дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості спожитої їжі протягом дня.
Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнуто реформу шкільного харчування .
Принципи здорового харчування:
1. Вживати різноманітні харчові продукти, більшість яких – рослинного, а не тваринного походження.
2.Їсти достатню кількість різноманітних овочів і фруктів, краще свіжих і вирощених в місцевості проживання.
3. Необхідно щоденне помірне фізичне навантаження.
4.Вживати переважно рослинні жири, замість тваринних.
5.М’ясо вживати переважно нежирне, у відварному або запеченому вигляді і не частіше 1-2 раз в тиждень. Рибу можна вживати частіше, але не смажену. Риб’ячий жир містить речовини, що перешкоджають розвитку атеросклерозу.
6.Включати в свій раціон продукти, багаті кальцієм, фосфором, магнієм і вітаміном Д. До них відносяться молочні продукти, риба, овочі. Вживати молоко і молочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт, сир) з низьким вмістом жиру.
7.Намагатись уникати «порожніх калорій». Це солодощі, густі соуси, підливи. Вибирати продукти з низьким вмістом цукру і вживати цукор помірно. Почуття насичення цукор не дає, але дає зайву вагу.
8.Вживати менше солі (не більше 6 г на добу – 1 чайна ложка). Звернути увагу на приховане вживання солі! Вона міститься в різних приправах.
9.Необхідно змінити ставлення до їжі і зрозуміти, що їжа – це не задоволення, а лише життєва необхідність.
Потрібно навчитися правильно, приймати їжу.