Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З початком повномасштабної війни Звенигородська громада стала тим місцем, де тисячі українців знайшли тимчасовий або постійний прихисток, втративши житло на окупованих та прифронтових територіях і  рятуючись від загарбників. 

Дата: 17.01.2024 08:50
Кількість переглядів: 193

Фото без опису

    З початком повномасштабної війни Звенигородська громада стала тим місцем, де тисячі українців знайшли тимчасовий або постійний прихисток, втративши житло на окупованих та прифронтових територіях і  рятуючись від загарбників. 
Їх щиросердо приймали в кожному без винятку з населених пунктів громади. А найбільше - і це сотні сімей, що шукали порятунку, - на тривалий час оселилися у селі Моринці, яке тепер відоме на всю Україну не лише як батьківщина Тараса Шевченка, а й благодатне місце, де з перших днів вторгнення надали допомогу великій кількості біженців з Харківщини, Київщини, Херсонщини та решти територій інтенсивних бойових дій. Їх приймали у себе не лише родини моринчан, а й шелтер (місце компактного проживання для внутрішньо переміщених осіб) оперативно організований під безпосереднім патронатом Звенигородської міської ради.
Влаштували його на базі гарно впорядкованого приміщення сільської амбулаторії, а точніше кімнат денного стаціонару - комфортних та теплих. Коштом міської ради та міжнародних донорських організацій спорядили кухонний блок, санітарно-побутову кімнату із забезпеченням гарячою та холодною водою. Звичайно ж забезпечили   внутрішньо переміщених осіб  меблями, білизною та всіма предметами першої необхідності.
Облаштоване місце компактного проживання для вільного розташування 25 осіб, з розрахунку по 3-4 особи в кімнаті. Та до цього часу більшість переселенців роз’їхалися із Моринців. Наразі їх залишається у селі  трохи більше 40 осіб, 11 з яких мешкає саме у шелтері, який продовжує функціонувати. 
Людям,  особливо літнім,  зручно у ньому. Адже амбулаторія продовжує діяти, отже медичні послуги й догляд постійно поруч. Та й самі Моринці - село з розвинутою інфраструктурою, а отже зручне для мешканців шелтеру.
Та він не єдиний у Звенигородській громаді. Вже більше року функціонує ще один аналогічний заклад, створений Звенигородською міською радою у селі Гусакове. Зараз у ньому мешкає 23 особи, хоча шелтер спроможний прийняти й забезпечити комфортні умови перебування для 50  людей. 
Свого часу місце для нього обрали через зручність розташування, надавши для цієї справи двоповерхове приміщення сільської школи. Воно просторе, світле і тепле, а ще має автономні системи опалення й водопостачання. Поруч знаходяться дитячий майданчик, ставок та магазини. Великою перевагою є й те, що заклад розташований в безпосередній наближеності до траси Н-16 Черкаси-Умань з постійним автобусним сполученням, а отже мешканці шелтеру за потреби можуть легко дістатися як до районного, так і до обласного центрів.
Коштом міської ради та за безпосередньої участі міжнародних донорів й українських благодійних організацій приміщення переобладнали з навчального на зручне для проживання, забезпечивши гарячим водопостачанням, душовими кабінами, пральними машинами, кухонним обладнанням, належним чином умеблювавши. 
Міська рада й надалі буде працювати над поліпшенням житлових умов для внутрішньо переміщених осіб, які мешкають в місцях компактного проживання сіл Моринці та Гусакове.
Наголосимо, що проживання в шелтерах  Звенигородської міської ради є безкоштовним, тож наша громада готова надати прихисток усім, хто цього потребує. За довідками з цього приводу можна звертатися до відповідальних осіб за телефонами 096-34-85-664 (Моринці) та  067-93-56-104 (Гусакове).

Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь