Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

Дата: 15.03.2021 12:24
Кількість переглядів: 861

Фото без опису

За підсумками лютого Фонд прийняв на фінансування лікарняні на суму 1,27 млрд грн

За оперативними підсумками лютого 2021 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування листки непрацездатності, видані у зв’язку з хворобою (у тому числі на COVID-19), травмою, самоізоляцією або доглядом за хворою дитиною на суму 1,27 млрд гривень проти 0,92 млрд гривень у лютому 2020 року. Зростання видатків склало 38,3%.

Загалом кількість осіб, які звернулись за компенсацією втраченого за час тимчасової непрацездатності заробітку, склала за цей період 276 тис. працівників проти 266,5 тис. у лютому 2020 року. Це на 9,5 тис. осіб, або 3,6% більше.

Нагадаємо, динаміка зростання сум і кількості листків непрацездатності спостерігається Фондом з осені минулого року та пов’язана із розповсюдженням коронавірусної хвороби. Крім того, на розмір видатків за лікарняними листками впливає зростання розміру середньої заробітної плати по країні.

Дата фінансування Фондом допомоги по тимчасовій втраті працездатності прямо залежить від дати подання заяви-розрахунку роботодавцем. Фінансування здійснюється у робочі дні по мірі надходжень частки від ЄСВ на рахунок Фонду.

Слідкувати за станом фінансування застраховані особи можуть у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund 

Розмір виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Розмір допомоги складає:

 

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років, або в разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років, або при наявності пільг відповідно до законодавства, а також медичним працівникам у разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу.

 

Кількість нещасних випадків без врахування профхвороби на COVID-19
 зменшилась на 18,3%

На підприємствах України упродовж 2020 року було зафіксовано 6 646 нещасних випадків, на які складено акти за формою Н-1/П (пов’язані з виробництвом), що на 51,3% більше, ніж у 2019 році. З них 3 054 – випадки гострого професійного захворювання працівників закладів охорони здоров’я на COVID-19. Гострі профхвороби склали за підсумками минулого року 46% від загальної кількості нещасних випадків.

Водночас, без врахування гострих професійних захворювань на COVID-19 кількість нещасних випадків зменшилась на 18,3% – з 4 394 у 2019 році до 3 592 у 2020-му. Кількість смертельно травмованих осіб зменшилась з 410 до 327 потерпілих, що дорівнює 20,2%.

Найбільша кількість страхових нещасних випадків без урахування гострих професійних захворювань зареєстрована у Дніпропетровській області  (14,7%), Донецькій області (10,9%), місті Києві (10,9%), Львівській області (6,8%) та Запорізькій області (5%).  Кількість травмованих осіб у цих областях складає 48,3 % від загальної кількості травмованих по Україні.

Нагадаємо, у разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання Фонд здійснює для потерпілих такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням.

Крім того, у разі настання страхового випадку за кошти Фонду здійснюється надання медичних і соціальних послуг. Зокрема, фінансується лікування всіх прямих наслідків страхового випадку до відновлення здоров’я або упродовж усього життя потерпілого у разі визначеної в цьому потреби, проходження курсу оперативної реабілітації на базі санаторно-курортних закладів, проведення досліджень, здійснення оперативних втручань, ендопротезування, протезування, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення тощо.

Оплата лікарняних за період відсторонення від роботи не здійснюється

У разі тимчасової втрати працездатності у період, коли працівника відсторонено від виконання посадових обов’язків на час дисциплінарного провадження, матеріальне забезпечення за дні непрацездатності, які збігаються із періодом відсторонення, не надається.

Зокрема, не передбачено надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності від Фонду соціального страхування України для державних службовців, які знаходились на лікарняному у період відсторонення.

При цьому, надання матеріального забезпечення не здійснюється незалежно від того, відбулось притягнення до відповідальності або дисциплінарне провадження було закрите.

Відповідно до Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 09.04.2008 № 189, непрацездатність – це стан здоров'я (функцій організму) людини, обумовлений захворюванням, травмою тощо, який унеможливлює виконання роботи визначеного обсягу, професії без шкоди для здоров'я.

Тож у разі хвороби або травми, яка настала або триває в працівника під час відсторонення від виконання посадових обов'язків, втрата працездатності не настає, оскільки такий працівник не виконує свої посадові обов’язки у зв’язку із відстороненням.

Крім того, незалежно від наслідків відсторонення, відсутній факт втрати заробітної плати через хворобу або травму, компенсувати яку покликана допомога по тимчасовій непрацездатності від Фонду.

Фонд оплатив понад 2 мільйона днів догляду за хворими дітьми для працюючих батьків

Упродовж 2020 року 190,5 тисячі застрахованих осіб знаходились на лікарняному по догляду за хворим членом сім’ї, у тому числі за хворими дітьми до 14 років. Фонд соціального страхування України компенсував їм втрачений за весь період здійснення догляду заробіток на загальну суму 630,6 млн гривень.

Загалом працюючі українці провели на лікарняних у зв’язку із потребою догляду за хворими родичами понад 2 мільйони оплачених за кошти Фонду днів. Здебільшого догляд здійснювався за хворими дітьми.

Фінансування такої допомоги здійснюється ФССУ, починаючи з першого дня і за весь час непрацездатності з цієї причини. Середньоденний розмір виплати склав за підсумками минулого року 308,49 гривні, що на 18,7% більше, ніж у 2019 році.

Нагадаємо, надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування – за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із хворою дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більш ніж за сім календарних днів.

Розмір допомоги залежить від тривалості страхового стажу та складає від 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років).

77% нещасних випадків на виробництві стаються в галузі охорони здоров’я

Упродовж 2020 року Фондом соціального страхування України зареєстровано 6 646 нещасних випадків, які визнано пов’язаними з виробництвом. З них 3 054 випадки, або 46% – гостре професійне захворювання медичних і інших працівників на COVID-19. Водночас, за розрахунками фахівців Фонду, за умови завершення розслідувань усіх випадків інфікування, показник виробничих нещасних випадків у галузі охорони здоров’я сягнув би 77% за підсумками минулого року.

Про це начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Сергій Таровик повідомив під час селекторної наради із профільними фахівцями управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях і місті Києві. Участь у нараді також взяли начальниця відділу організаційно-методичного забезпечення роботи страхових експертів Ірина Васинська та заступник начальника управління – начальник відділу організації профілактичних заходів та аналізу страхових випадків Сергій Акопян.

«Зазвичай розслідування нещасних випадків відбувається оперативно, тож за підсумками року ми бачимо показову картину розподілу травматизму і гострих профзахворювань по галузях. Однак, у випадку гострих профзахворювань на COVID-19 розслідування не може бути завершено без матеріалів епідеміологічного розслідування МОЗ і діагнозу щодо гострого профзахворювання, який встановлюють лікар-інфекціоніст і лікар-профпатолог. На сьогодні 91% розслідувань не завершені саме через відсутність в матеріалах карти епідрозслідування (65%) чи діагнозу профхвороби (26%). За нашими розрахунками, якби всі ці розслідування були завершені, за підсумками 2020 року галузь охорони здоров’я зайняла б у структурі нещасних випадків 77%», – говорить Сергій Таровик.

З початку пандемії Фонд отримав 40 593 повідомлення про клінічно підтверджені випадки захворювання працівників закладів охорони здоров’я на COVID-19, з яких розслідування завершено по 15 936 випадках, 4 542 з яких визнано комісіями пов’язаними з виробництвом, у тому числі 118 – смертельні.

За словами Сергія Таровика, робота страхових експертів з охорони праці Фонду сьогодні має максимальні навантаження, пов’язані із участю в проведенні розслідувань гострого професійного захворювання медиків, однак, попри це потребує посилення профілактичного напряму.

«Розрахований відсоток кількості нещасних випадків у галузі охорони здоров’я дозволяє оцінити реальний масштаб проблеми з системою охорони праці в лікарнях та говорить про недостатність заходів із профілактики зараження. Навіть в умовах карантинних обмежень ми можемо надавати консультації та допомагати організувати безпечні умови праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, у тому числі за допомогою телекомунікаційних засобів. Цю роботу потрібно посилити для збереження життя і здоров’я працівників», – зазначив Сергій Таровик.

Начальниця відділу організаційно-методичного забезпечення роботи страхових експертів Ірина Васинська звернула увагу присутніх на проблемах ведення обліку нещасних випадків та надала відповідні рекомендації.

Крім того, під час заходу було проаналізовано стан розслідувань у розрізі регіонів, надано відповіді на проблемні питання та доведено рекомендації щодо налагодження співпраці і прискорення проведення розслідувань.

Нагадаємо, зв'язок інфікування медика із виробництвом визначає комісія із розслідування, що створюється:

- закладом охорони здоров'я (у випадку смерті медика, якщо його посада і місце роботи включені до переліків відповідно до постанови КМУ № 1 від 05.01.2021; до складу комісії входять представники закладу охорони здоров’я);

- Держпраці (у випадку смерті медика, чия посада та/або місце роботи не включені до переліків; до складу включаються представники роботодавця, профспілки, закладу охорони здоров’я, ФССУ, Держпраці);

- або роботодавцем (у інших випадках; до складу включаються представники роботодавця, профспілки, закладу охорони здоров’я, ФССУ, Держпраці).

Верифікація виплат буде розширена на всі допомоги за лікарняними листками

Допомоги по тимчасовій втраті працездатності, а також по вагітності та пологах будуть проходити процес верифікації. Верифікація виплат від Фонду соціального страхування України має забезпечити цільове використання коштів та мінімізувати ризик помилок при здійсненні виплат. При цьому, верифікація не вплине на строки фінансування матеріального забезпечення від Фонду.

Найближчим часом буде опрацьовано технічні питання інформаційного обміну для проведення верифікації, підписано відповідний протокол і оновлений договір із Міністерством фінансів України, а також розроблено механізм надання рекомендацій у разі виявлення невідповідностей даних.  

Про це було домовлено на ініційованій Міністерством соціальної політики робочій нараді 10 березня. Участь у заході взяли представники ФССУ, Міністерства фінансів і Міністерства соцполітики.

Також під час круглого столу Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 11 березня було обговорено прогрес і проблемні питання впровадження верифікації.

Верифікація виплат буде здійснюватись для всіх видів матеріального забезпечення і страхових виплат Фонду соціального страхування України. Зокрема, буде впроваджено механізми превентивної верифікації, яка дозволить упередити здійснення нецільових видатків.

Нагадаємо, раніше реалізація верифікації була розпочата для страхових виплат, які ФССУ здійснює для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або профзахворювань, а також членів їх сімей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь