Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ

Дата: 15.04.2021 15:04
Кількість переглядів: 644

Фото без опису

Видатки Фонду за лікарняними зросли на 51,8% за підсумками І кварталу

За оперативними підсумками упродовж січня–березня 2021 року до Фонду соціального страхування України роботодавці подали заяви-розрахунки на фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності на суму понад 4 млрд гривень. Це на 1,4 млрд грн, або 51,8% більше, ніж за І квартал 2020 року.

Загалом у І кварталі цього року ФССУ прийняв на фінансування понад 1,2 млн листків непрацездатності, які були видані в разі травми, хвороби, у тому числі на COVID-19, самоізоляції або догляду за хворими дітьми чи родичами. Порівняно з тим же періодом минулого року кількість поданих на оплату лікарняних зросла на 200 тисяч або 20%.

Нагадаємо, упродовж першого кварталу 2021 року потреба у видатках за лікарняними листками та на страхові виплати потерпілим на виробництві і їх родинам щомісяця перевищувала обсяг надходжень від частки ЄСВ до бюджету Фонду соціального страхування України. Так, у січні на рахунок Фонду надійшло 2,058 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,624 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,758 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках без врахування заборгованості на початок місяця.

Застраховані особи можуть слідкувати за станом фінансування матеріального забезпечення онлайн у телеграм-каналі ФССУ https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_оперативно.

Аби дізнатись дату фінансування лікарняного, працівники мають знати точну дату подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату їм допомоги. Саме від зазначеної дати залежить дата перерахування коштів. Дізнатись, коли було подано заяву-розрахунок, можна в бухгалтерії роботодавця або у відділенні Фонду за місцем його реєстрації, назвавши свій ідентифікаційний код. Контакти управлінь ФССУ у розрізі регіонів: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493 

Зверніть увагу! Після того, як у звітності за тегом #фінансування_оперативно буде профінансовано заяви-розрахунки за певну дату, проходить декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця. Слідкувати за станом безпосереднього перерахування коштів роботодавцю працівники можуть у тому ж телеграм-каналі за тегом #фінансування_страхувальників, інформація оновлюється у розрізі регіонів.

Всесвітній день охорони праці2021:

МОП визначила гасло

 

28 квітняВсесвітній день безпеки та здоров’я на роботі. Цього року для його проведення МОП визначила гасло: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризу — інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР». 

Через пандемію COVID-19 у ряді країн роботодавці, працівники та населення в цілому стикнулися з безпрецедентними викликами, пов’язаними з вірусом SARS-CoV-2, та численними наслідками, які він спричинив у сфері праці. Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі буде присвячений стратегіям зміцнення національних систем безпеки та здоров’я на роботі (БЗР), спрямованим на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду у сфері праці.

З того часу, як на початку 2020 року пандемія COVID-19 перетворилася на кризу світового масштабу, вона спричинила глибокий вплив на усі сфери життя. Пандемія торкнулася майже кожного аспекту світу праці — від ризику передачі вірусу на робочих місцях до ризиків щодо безпеки та здоров’я на роботі (БЗР), що виникли внаслідок ужиття заходів з ослаблення поширення вірусу. Перехід до нових форм організації праці, зокрема на дистанційну роботу, наприклад, створив багато можливостей для працівників, але викликав потенційні ризики щодо БЗР, зокрема психосоціальні ризики та ризики насильства.

У 2021 році Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі присвячений залученню потенціалу елементів системи БЗР, визначених у Конвенції № 187 про основи, що сприяють безпеці та здоров’ю на роботі. У доповіді до Всесвітнього дня висвітлено питання про те, як нинішня криза демонструє важливість зміцнення систем БЗР, включно зі службами безпеки та охорони здоров’я на роботі як на національному рівні, так і на рівні підприємств.

МОП скористається цією можливістю для покращення обізнаності та стимулювання діалогу щодо важливості створення стійких систем БЗР та інвестування коштів у них, для чого будуть висвітлені як регіональні, так і національні приклади зменшення і попередження поширення COVID-19 на робочому місці.

 

Потреба у видатках за лікарняними і страховими виплатами перевищує доходи від частки ЄСВ

Упродовж першого кварталу 2021 року потреба у видатках за лікарняними листками та на страхові виплати потерпілим на виробництві і їх родинам щомісяця перевищувала обсяг надходжень від частки ЄСВ до бюджету Фонду соціального страхування України.

? Так, у січні на рахунок Фонду надійшло 2,058 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,624 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,758 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках (включаючи десятки видів медичних і соціальних послуг, реабілітаційне лікування працюючих, адмінвидатки тощо), без врахування заборгованості на початок місяця.

? У лютому на рахунок Фонду надійшло 2,38 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,119 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,291 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках без врахування заборгованості на початок місяця.

? У березні на рахунок Фонду надійшло 2,416 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,178 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,367 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках без врахування заборгованості на початок місяця.

Система загальнообов’язкового державного соціального страхування має солідарний принцип – щомісяця кожна застрахована особа сплачує, або за неї сплачується роботодавцем єдиний внесок (ЄСВ). Обсяг єдиного внеску розподіляється між Фондом соціального страхування України, Пенсійним фондом і Фондом соцстрахування на випадок безробіття відповідно до визначених Урядом пропорцій. Так, до бюджету ФССУ сплачується частка ЄСВ у розмірі 9,5727% від загального обсягу сплаченого єдиного внеску. Сплачені страхувальниками та застрахованими особами кошти єдиного внеску дозволяють компенсувати втрачений заробіток за час хвороби або травми, виплатити декретні допомоги, гарантувати медичний і соціальний захист у разі нещасного випадку на виробництві або профзахворювання тощо для тих застрахованих осіб, з якими стався страховий випадок.

Попри системне зменшення упродовж декількох років частки ЄСВ, яка направляється до бюджету ФССУ, загалом майже на 5%, Фонд у повному обсязі забезпечує страховий захист понад 12 млн застрахованих осіб і понад 200 тисяч потерпілих та їх родин.

Однак, у зв’язку з тим, що темпи росту видатків, зокрема на матеріальне забезпечення, значно перевищують темпи росту надходжень внесків страхувальників, виникають затримки в строках фінансування лікарняних.

Так, у грудні 2020 року Фонд прийняв на фінансування лікарняні на 2,4 млрд грн – за заявами-розрахунками, отриманими в зазначеному місяці, було виплачено працюючим українцям на 1,5 млрд гривень допомог по тимчасовій непрацездатності більше, ніж за той же місяць 2019 року.

Зростання сум допомог за лікарняними листками відносно того ж періоду попереднього року спостерігається також упродовж І кварталу 2021 року. Зокрема, упродовж лютого Фонд прийняв на фінансування листки непрацездатності, видані у зв’язку з хворобою (у тому числі на COVID-19), травмою, самоізоляцією або доглядом за хворою дитиною на суму 1,27 млрд гривень проти 0,92 млрд гривень у лютому 2020 року. Зростання видатків склало 38,3%.

Фонд соціального страхування України робить все можливе, аби фінансування допомог за лікарняними листками, по вагітності та пологах, на поховання, страхових виплат потерпілим на виробництві та медико-соціальних послуг здійснювалось вчасно. 

Ми щоденно звітуємось про обсяг видатків, аби забезпечити прозорість в діяльності та надати застрахованим особам можливість в онлайн-режимі відслідковувати стан фінансування. Інформація оперативно оновлюється у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегами #фінансування_оперативно та #фінансування_страхувальників.

У 2021 році Фонд втратить 746 млн грн доходів через звільнення окремих підприємців від сплати ЄСВ

За розрахунками у 2021 році Фонд соціального страхування України прогнозно недоотримає 745,8 млн гривень частки єдиного внеску через зміни до законодавства щодо звільнення окремих категорій страхувальників від сплати ЄСВ.

Надходження в розмірі 9,5727% від єдиного внеску є основним джерелом доходів ФССУ та направляються на фінансування матеріального забезпечення, зокрема лікарняних і декретних допомог, страхових виплат і медико-соціальних послуг, для понад 12 млн застрахованих осіб і 200 тисяч потерпілих на виробництві та їх родин.

? Так, у зв’язку із прийняттям Закону України «Про внесення змін до ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (щодо усунення дискримінації за колом платників)» від 13.05.2020 № 592-ІХ від сплати ЄСВ за себе були звільнені окремі категорії фізичних осіб-підприємців, самозайнятих та членів фермерських господарств.

Зокрема, ці категорії осіб звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо за основним місцем роботи єдиний внесок за них було сплачено роботодавцем; самозайняті особи звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони провадять незалежну профдіяльність як ФОП; якщо зазначені категорії осіб отримують пенсію за віком або за вислугу років, мають інвалідність, досягли пенсійного віку та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу.

За розрахунками Міністерства фінансів України, втрати дохідної частини бюджету ФССУ через зазначені зміни у 2021 році складуть 636,8 млн гривень.

? Крім того, відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 № 1072-ІХ, від нарахування і сплати ЄСВ звільненні ФОП, які обрати спрощену систему оподаткування та належать до першої групи платників єдиного податку.

За орієнтовними розрахунками сума втрат доходів Фонду у зв’язку із прийняттям зазначеного закону складе близько 109 млн гривень.

Фонд соціального страхування робить все можливе, аби фінансування допомог за лікарняними листками здійснювалось вчасно. Однак через недоотримання доходів від ЄСВ і суттєве зростання видатків за лікарняними через пандемію коронавірусу наявна затримка в строках фінансування матеріального забезпечення.

Зокрема, у грудні 2020 року Фонд прийняв на фінансування лікарняні на 2,4 млрд грн, у той час як у грудні 2019-го – на 0,9 млрд грн. Саме у зазначеному місяці сформувалась основна частина заборгованості, адже Фондом було виплачено працюючим українцям на 1,5 млрд гривень допомог по тимчасовій непрацездатності більше, ніж за той же місяць 2019 року.

Крім того, упродовж І кварталу 2021 року потреба у видатках Фонду щомісяця перевищувала надходження від частки ЄСВ за відповідний період. Так, у березні цього року потреба у видатках Фонду без врахування заборгованості на початок місяця склала 2,78 млрд гривень, у той час як надходження від частки ЄСВ за той же місяць складають менш ніж 2,42 млрд гривень.

Нагадаємо, з метою забезпечення фінансової прозорості ФССУ здійснює щоденне інформування щодо обсягів видатків. Слідкувати за станом фінансування застраховані особи можуть у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_оперативно.

Кількість днів тимчасової непрацездатності зросла на 20,6%

Упродовж лютого 2021 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування заяви-розрахунки для компенсації втраченого заробітку українських працівників за 3,5 мільйона днів хвороби, травми або догляду за хворими дітьми. Це на 20,6% більше, ніж у лютому 2020 року (2,9 млн днів).

Зростання днів тимчасової непрацездатності, яка оплачується за рахунок коштів Фонду, пов’язано із пандемією COVID-19.

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності, що надається Фондом соціального страхування України, за підсумками лютого склав 361,4 гривні проти 315,04 грн за той же період минулого року. Зростання середньоденної суми допомоги склало 14,7% і пов’язано з ростом середньої заробітної плати в Україні.

Підставою для нарахування Фондом матеріального забезпечення є подана роботодавцем заява-розрахунок. Страхувальникам надано можливість надсилати заяви-розрахунки в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису з метою оптимізації та пришвидшення фінансування, а також протидії поширенню COVID-19 в Україні.

Нагадаємо, у минулому місяці Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування листки непрацездатності, видані у зв’язку з хворобою (у тому числі на COVID-19), травмою, самоізоляцією або доглядом за хворою дитиною на суму 1,27 млрд гривень проти 0,92 млрд гривень у лютому 2020 року. Зростання видатків склало 38,3%.

Фонд направив 400 млн грн державної фіндопомоги на фінансування лікарняних і декретних виплат

 

Фонд соціального страхування України направив 400 мільйонів гривень фінансової допомоги з державного бюджету на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах і на поховання.

Зазначені кошти було отримано Фондом відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання виплати застрахованим особам матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності» від 03.02.2021 № 88.

Загалом сьогодні на фінансування матеріального забезпечення Фондом було направлено 402,3 млн гривень, з яких 400 отримано з державного бюджету, зокрема:

? на допомоги по тимчасовій непрацездатності – 307,73 млн грн для майже 77 тис. осіб;

? допомоги по вагітності та пологах – 93,52 млн грн для майже 3 тис. осіб;

? допомоги на поховання – 1,08 млн грн для 264 осіб.

Профінансовано заяви-розрахунки, прийняті від роботодавців з 11 по 17 лютого включно.

Суми профінансованих Фондом допомог надійдуть на рахунки страхувальників (роботодавців) упродовж декількох днів, залежно від тривалості бухгалтерських операцій.

Зазначимо, усі виплати за листками непрацездатності здійснюються ФССУ у повному обсязі. Водночас, у зв’язку із додатковим навантаженням, яке Фонд отримав через пандемію, наявні затримки в строках фінансування.

Нагадаємо, у грудні 2020 року Фонд прийняв на оплату лікарняні на суму 2,4 млрд грн – на 1,5 млрд грн більше, ніж у грудні 2019-го (0,9 млрд грн).

Кабінет Міністрів України затвердив бюджет Фонду на 2021 рік

Кабінет Міністрів України затвердив бюджет Фонду соціального страхування України на 2021 рік. Відповідну постанову “Про затвердження бюджету Фонду соціального страхування України на 2021 рік” № 261 Уряд прийняв 22 березня.

Видатки Фонду у поточному році планово сягнуть 31,7 млрд гривень, з яких на матеріальне забезпечення (допомоги по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах і на поховання) та соціальні послуги – 18,7 млрд грн; на страхові витрати потерпілим на виробництві і членам їх родин – 10,7 млрд грн; на страхові витрати на медичну і соціальну допомогу – 0,6 млрд грн, страхові виплати медикам і членам їх родин у разі гострого професійного захворювання на COVID-19 за кошти державного бюджету – 0,25 млрд грн.

Дохідна частина бюджету з урахуванням залишку коштів на початок року визначена в розмірі 31,7 млрд гривень.

Парламент врегулював питання щодо фінансування Фондом лікарняних з

30 червня

Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», якими повернула до переліку підстав для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності від Фонду соціального страхування України випадки хвороб і травм.

Відповідний Закон України «"Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності)» Парламент прийняв 13.04.2021, він вводиться у дію з 30.06.2021.

Нагадаємо, раніше Законом України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров'я», норми якого набувають чинності 30.06.2021, серед іншого, було внесено зміни до статті 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Так, у новій редакції закону було передбачено надання допомоги по тимчасовій непрацездатності на період реабілітаційного лікування, у той час як звичайні захворювання та травми – виключені з підстав для надання допомоги за лікарняними.

Фонд соціального страхування України продовжить забезпечувати страховий захист на випадок хвороби, травми, самоізоляції від COVID-19 тощо – як до, так і після 30 червня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь