Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ

Дата: 23.04.2021 09:11
Кількість переглядів: 839

Фото без опису

Чи переноситься граничний термін сплати ЄВ, якщо останній день строку сплати припадає на вихідний або святковий день

      Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що відповідно до пункту 6 розділу IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої, наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 21.12.2020 № 790), у разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним, святковим або неробочим днем.

Чи може ФОП бути платником ЄП, якщо надає нерухоме майно в оренду як ФО і такий вид діяльності не зазначено в реєстрі платників ЄП?

      Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що відповідно до ст. 41 Конституції України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Частиною першою ст. 320 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV зі змінами та доповненнями визначено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Згідно з п.п. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 кв. метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 кв. метрів.

Нормами чинного законодавства не передбачено обмежень щодо надання в оренду власного нерухомого майна фізичними особами, які зареєстровані суб’єктами господарювання.

Фізичні особи – підприємці можуть надавати власне майно в оренду за умови, що здавання в оренду нерухомого майна такою фізичною особою не здійснюється в межах підприємницької діяльності платника єдиного податку.

Оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм) здійснюється відповідно до п. 170.1 ст. 170 ПКУ.

Автовласниками Черкащини за І квартал 2021 рокудо бюджету сплачено

580,5 тис. гривень транспортного податку

 

З початку 2021 року власники легкових автомобілів сплатили до місцевих бюджетів Черкаської області 580,5 тис. грн транспортного податку. Із загальної суми 460,9 тис. грн сплачено юридичними особами,  фізичними особами - власниками елітних автівок сплачено 119,6 тис. гривень.

Нагадаємо, що об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (п.267.2 ст. 267 Податкового кодексу України). Ставка транспортного податку становить з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тис. грн за кожен легковий автомобіль, який є об’єктом оподаткування (п.267.4 ст. 267 ПКУ).

Сплачується транспортний податок за місцем реєстрації автомобіля:

- фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення;

- юридичними особами - авансовими внесками щоквартально до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Звертаємо увагу, що платники податків, які мають електронний цифровий підпис, можуть сплатити транспортний податок за допомогою Електронного кабінету платника. Вхід до кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua , або через офіційний вебпортал ДПС (tax.gov.ua).

Терміни сплати єдиного внеску роботодавцями

      Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що роботодавці зобов’язані сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця.

Разом з тим, роботодавці під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі).

У разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним, святковим або неробочим днем.

Платниками податків Черкащини за I квартал 2021 року

сплачено 41,6 млн гривень рентної плати

 

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Черкаській області Антон Царюк, платниками податків Черкащини протягом І кварталу 2021 року до бюджетів всіх рівнів Черкаської області сплачено 41,6 млн грн рентної плати за користування природними ресурсами.

Зокрема, до державного бюджету за січень - березень поточного року сплачено 16 млн грн рентної плати. Найбільшу частку у надходженнях від рентної плати до державного бюджету складає рентна плата за спеціальне використання води – 6,1 млн гривень (26,5 відсотків).

Також, до державного бюджету сплачено 5,3 млн грн рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, 4,4 млн грн рентної плати за користування надрами та 0,2 млн грн рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України.

В свою чергу, до місцевих бюджетів впродовж І кварталу 2021 року сплачено 25,6 млн грн рентної плати, у тому числі: 17,6 млн грн рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, 6,1 млн грн рентної плати за спеціальне використання води; 1,9 млн грн рентної плати за користування надрами.

Погашення податкового боргу

Протягом I кварталу 2021 року по Черкаській області податковий борг до зведеного бюджету скоротився  на 130,3 млн  грн, або на 9,4 відсотків                (з 1 383, 5 млн  грн. до 1 253,2  млн  гривень).

У загальній сумі податкового боргу 720,8 млн грн, або 57,2 відсотки – податковий борг підприємств, що перебувають у процедурах банкрутства та борг, стягнення якого призупинено рішеннями судових органів.

За рахунок вжитих органами Головного управління ДПС у Черкаській області заходів із погашення податкового боргу до зведеного бюджету надійшло 69, 6  млн  грн, що на 27,6 відсотків більше, ніж за відповідний період 2020 року.

Надходження забезпечені за рахунок направлення податкових вимог та опису майна в податкову заставу – 22,6 млн грн, стягнення з банківських рахунків боржників – 2,2 млн грн,  надходжень від реалізації заставного майна – 0,4 млн грн, стягнення через органи державної виконавчої служби – майже   0,1 млн грн, стягнення за рахунок вилучення готівки – 0,2 млн гривень.

За I квартал 2021 року відкрито провадження у справах про банкрутство відносно 4 підприємств, загальна сума податкового боргу яких складає             25,7 млн гривень. Грошовими коштами від підприємств-банкрутів протягом кварталу  до бюджету надійшло 44,1 млн гривень.

Звертаємо увагу щодо повноти декларування податку на нерухоме майно,

відмінне від земельної ділянки

 

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є всі фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, за виключенням нерухомості, яка не є об’єктом оподаткування згідно з п.п. 266.2.2 п.266.2 статті 266 Податкового кодексу України.

Платниками податків Черкаської області  у першому кварталі 2021 року сплачено 29,5 млн грн  податку, зокрема юридичними особами  -  27,1 млн гривень.

Разом з цим, за результатами аналізу Єдиного реєстру податкових накладних виявлено, що деякі  суб’єкти господарювання, які отримували плату за надання в оренду житлової та/або нежитлової нерухомості, взагалі не декларували та не сплачували податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки  за таку нерухомість.

За результатами відпрацювання зазначених платників у першому кварталі поточного року, ними додатково задекларовано 0,9 млн  гривень податку.

У зв’язку із викладеним наголошуємо, що будівлі промисловості, віднесені до групи "Будівлі промислові та склади" (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, а також будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу "Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства" (код 1271), у разі надання їх оренду, не звільняються від сплати податку на нерухомість.

Не оформлення належним чином прав власності на нерухомість не звільняє від сплати цього податку. 

Отже, необхідно врахувати дані вимоги при веденні обліку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та не допускати випадків недекларування, неповного декларування і несплати цього податку.

Про зміну місця проживання чи прізвища

можна інформувати через Електронний кабінет

 

Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що відповідно Податкового кодексу України (Далі ПКУ) фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), яка не включена до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр), зобов’язана особисто або через представника подати до відповідного контролюючого органу облікову картку фізичної особи – платника податків за ф. №1ДР (далі – Облікова картка ф. №1ДР), яка є водночасзаявою для реєстрації у Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу.

 Звертаємо увагу, що фізичні особи - платники податків зобов'язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру за формою №5ДР (далі – Заява за ф. №5ДР).

Для заповнення Облікової картки ф. №1ДР та Заяви за ф. №5ДР використовуються дані документа, що посвідчує особу та інших документів, які підтверджують зміни облікових даних, а саме містять (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство).

Державною податковою службою України в Електронному кабінеті реалізовано права та обов’язки фізичних осіб, передбачені Податковим кодексом щодо подачі в електронній формі засобами електронного зв’язку Облікової картки ф. №1ДР та Заяви за ф. №5ДР.

Вхід до інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» (далі – ІТС «Електронний кабінет» здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДПС. Робота у приватній частині ІТС «Електронний кабінет» здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням електронного цифрового підпису.

В приватній частині ІТС «Електронний кабінет»в режимі «ЕК для громадян» вибирається електронна форма документа Облікова картка фізичної особи – платника податків. Форма 1ДР або Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків Форма 5ДР» і виконується процедура «створити» документ та заповнюється інформація згідно встановленої форми.

Для приєднання до Облікової картки за ф. №1ДР та Заяви за ф. №5ДР сканованих копій документів, що посвідчують особу та інших документів, які підтверджують зміни облікових даних, платнику податків необхідно використати закладку «Додатки» та обрати «Документ довільної форми», який заповнюється наступним чином:

- поля «Назва документу», «Номер документу», «Дата документу» заповнюються згідно з даними документа, що посвідчує особу або документа, який підтверджує зміни облікових даних;

- у графі 2 «Найменування файлу документу» табличної частини за допомогою кнопки «Обзор» обирається відповідна сканована копія документа.

При цьому кожен документ має буди збережено в окремому додатку (формат файлу може бути pdf/jpg із обмеженням розміру не більше 2МБ).

Для збереження сканованого документа необхідно натиснути кнопку «Зберегти». Також має місце режим редагування даних відомостей.

Платник податків підписує сформовані Облікову картку за ф. №1ДР та/або Заяву за ф. №5ДР електронним цифровим підписом в приватній частині електронного кабінету (режим «підписати»)та направляє до контролюючого органу (режим «відправити»).

Для отримання картка платника податків фізичній особі, яка змінила прізвище, ім’я, по батькові необхідно звернутися до податкового органу за місцем проживання.

Результати позовної роботи податкової служби Черкащини

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що протягом І кварталу 2021 року на розгляді в судах різних інстанцій, з урахуванням справ, що перейшли з попередніх років, знаходилось 1242 справи, стороною в яких виступають органи ДПС Черкаської області на суму майже 2,1 млрд гривень.

Загальну кількість справ, що перебували на розгляді, складають справи:

за позовами платників податків до органів ДПС області – 906 справ на суму понад 1,3 млрд гривень; 

за позовами органів ДПС області – 336 справи на загальну суму              688 млн гривень.

Протягом звітного періоду  2021 року розглянуто 98 справ на суму       204,3 млн грн та вирішено: на користь органів ДПС – 58 справ на суму          168 млн грн, на користь платників – 40 справ на суму 36,3 млн гривень.

За результатами проведеної позовної роботи до бюджетів усіх рівнів надійшло 27,6 млн гривень.

Податківцями Черкащини при перевірці товариства

донараховано 246 млн гривень

 

Головним управлінням ДПС у Черкаській області проведено документальну планову виїзну перевірку суб’єкта господарювання, який здійснює оптову торгівлю зерном. В ході перевірки платником не надано первинні бухгалтерські документів, які підтверджують придбання зернових та технічних культур.

Під час перевірки встановлено порушення вимог податкового законодавства, в результаті платнику донараховано грошові зобов’язання на загальну суму 171 млн гривень та зменшено заявлений до відшкодування податок на додану вартість в сумі 75 млн гривень.

Правомірність донарахування грошових зобов’язань та зменшення заявленого до відшкодування податку на додану вартість підтверджено рішенням Черкаського окружного адміністративного суду та постановою Шостого апеляційного адміністративного суду.

Платникам податків Черкащини у I кварталі 2021 рокувідшкодовано 187,5 млн гривень податку на додану вартість 

  За повідомленням начальника Головного управління ДПС у Черкаській  області Антона Царюка, протягом січня - березня 2021 року 97 платників Черкаської області отримали бюджетне відшкодування ПДВ грошовими коштами на рахунки платників на загальну суму 187,5млн гривень.

Протягом I кварталу 2021 року платниками Черкаської області заявлено до відшкодування ПДВ на рахунок платника у банку 240,2 млн грн, що на 45,3 млн грн більше, ніж за відповідний період 2020 року.

Залишок невідшкодованого ПДВ на рахунки платників станом на 01.04.2021 складає 109,3 млн гривень (49,1 млн грн - поточна заявка сум бюджетного відшкодування за звітний період лютий 2021 року, 60,2 млн грн – суми, по яких тривають документальні позапланові перевірки за попередні та звітні податкові періоди).

Антон Царюк також відмітив, що право на бюджетне відшкодування мають усі платники податку на додану вартість  незалежно від терміну реєстрації, у яких є в наявності правомірне сформоване від’ємне значення між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту.

Оподаткування страхових платежів та виплат на користь нерезидентів


     Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що  відповідно до п.п. 141.4.5 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) страховики або інші резиденти, у тому числі фізичні особи – підприємці, фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, або суб’єкти господарювання (юридичні особи чи фізичні особи – підприємці), які обрали спрощену систему оподаткування, інший нерезидент, який провадить господарську діяльність через постійне представництво, які здійснюють страхові платежі (страхові внески, страхові премії) та страхові виплати (страхові відшкодування) у межах договорів страхування або перестрахування ризиків, у тому числі страхування життя на користь нерезидентів, зобов’язані оподатковувати суми, що перераховуються, таким чином:

у межах договорів із обов’язкових видів страхування, за якими страхові виплати (страхові відшкодування) здійснюються на користь фізичних осіб - нерезидентів, а також за договорами страхування у межах системи міжнародних договорів «Зелена карта», а також за договорами страхування пасажирських перевезень цивільної авіації – за ставкою 0 відсотків;

у межах договорів страхування ризиків за межами України, за якими страхові виплати (страхові відшкодування) здійснюються на користь нерезидентів, крім ризиків, зазначених в абзаці другому п.п. 141.4.5 п. 141.4 ст. 141 ПКУ, – за ставкою 4 відсотки суми, що перераховується, за власний рахунок страховика у момент здійснення перерахування такої суми;

під час укладання договорів страхування або перестрахування ризику безпосередньо із страховиками та перестраховиками-нерезидентами, рейтинг фінансової надійності (стійкості) яких відповідає вимогам, установленим національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (у тому числі через або за посередництвом перестрахових брокерів, які в порядку, визначеному такою національною комісією, підтверджують, що перестрахування здійснено в перестраховика, рейтинг фінансової надійності (стійкості) якого відповідає вимогам, установленим зазначеною національною комісією), а також під час укладання договорів перестрахування з обов’язкового страхування цивільної відповідальності оператора ядерної установки за шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок ядерного інциденту, – за ставкою 0 відсотків;

в інших випадках, ніж зазначені в абзацах другому – четвертому п.п. 141.4.5 п. 141.4 ст. 141 ПКУ, – за ставкою 12 відсотків суми таких платежів (виплат) за власний рахунок у момент здійснення перерахування таких виплат.

Оподаткування ПДФО доходу від продажу ФО нерухомого майна, отриманого у подарунок, що перебуває у власності менше трьох років

 

     Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що  дохід від продажу фізичною особою нерухомого майна, отриманого у подарунок, що перебуває у власності менше трьох років, підлягає оподаткуванню на загальних підставах за ставками 5 відс. при отриманні доходу резидентом та 18 відс. при отриманні доходу нерезидентом.

Відповідно до п. 172.10 ст. 172 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) продаж резидентами та нерезидентами успадкованого (отриманого в подарунок) об’єкта нерухомості підлягає оподаткуванню згідно з положеннями ст. 172 ПКУ.

Згідно з п. 172.1 ст. 172 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III із змінами та доповненнями залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

 Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ст. 172 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ. Дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва оподатковується у порядку, визначеному ст. 172 ПКУ для об’єктів нерухомого майна (п. 172.2 ст. 172 ПКУ).

Пунктом 172.9 ст. 172 ПКУ визначено, що дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами – нерезидентами, оподатковується згідно з ст. 172 ПКУ в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою, визначеною в п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Враховуючи викладене вище, дохід від продажу фізичною особою нерухомого майна, отриманого у подарунок, що перебуває у власності менше трьох років, підлягає оподаткуванню на загальних підставах за ставками 5 відсотків при отриманні доходу резидентом та 18 відсотків при отриманні доходу нерезидентом.

Заповнення розділу І додатка 2 податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в зв’язку із зміною ставки податкуза об’єкти нежитлової нерухомості

Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що з метою уточнення податкового зобов’язання, нарахованого за об’єкти нежитлової нерухомості, в зв’язку із зміною ставки податку, платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, подають податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Декларація) з типом «Уточнююча» за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.11.2018 № 897), розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 2 якої заповнюється наступним чином:

у рядку 2.1:

значення показників граф 2 – 14, 16 – 18 переносяться за даними раніше поданої Декларації з типом «Звітна»,

графи 15, 19 – 23 не заповнюються;

 у рядку 2.2:

у графах 2 – 12, 14, 16 – 18 вказуються значення, ідентичні показникам рядка 2.1 (переносяться за даними раніше поданої Декларації з типом «Звітна»),

у графі 13 «Ставка» вказується нова (виправлена) ставка податку,

у графі 15 – зазначається річна сума податку, розрахована з врахуванням нової (виправленої) ставки (у гривнях з копійками з двома знаками після коми),

у графах 19 – 23 зазначається сума податкового зобов’язання до сплати за виправленою ставкою податку (у гривнях з копійками з двома знаками після коми) поквартально (уточнюється податкове зобов’язання за відповідний квартал, у якому змінено ставку податку) та сумарно за рік;

у рядках 2.3 – 2.n., де n – номер рядка, за наявності, зазначається інформація про інші об’єкти нерухомості, задекларовані у звітній Декларації. При цьому по об’єктах нерухомості, по яких ставка податку не змінювалася – переноситься інформація з раніше поданої Декларації з типом «Звітна», у випадку зміни ставки податку такі рядки заповнюються по аналогії з рядками 2.1 та 2.2.

Згідно з приміткою 7 інформації до додатка 2 до Декларації за потреби, кількість рядків може бути збільшена.

Єдиний податок з юридичних осіб

 

Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що платники єдиного податку третьої групи – юридичні особи у I кварталі 2021 року сплатили до місцевих бюджетів  майже 33 млн гривень.

Нагадуємо, що до платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

Перелік видів діяльності, якими не можуть займатися платники єдиного податку третьої групи, визначений у п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України.

Порядок  визначення доходів для платників єдиного податку третьої групи – юридичних осіб регулюється статтею  292 Податкового кодексу України.

Отже, доходом юридичної особи - платника єдиного податку є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначений п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

Разом з цим,  за результатами співставлення  доходів, задекларованих юридичними особами – платниками  єдиного податку третьої групи у 2020 році,  та даних щодо їх витрат  (фонду оплати праці, сплачених податків та інше), Головним управлінням ДПС у Черкаській області відпрацьовано ряд  платників, у яких був наявний ризик заниження задекларованих доходів, та відповідно, податкового зобов’язання з єдиного податку третьої групи.

У березні поточного року, за результатами зазначеного відпрацювання додатково надійшло до місцевих бюджетів 200,3 тис. гривень єдиного податку третьої групи.

Платниками податків Черкащини за І квартал 2021 року

сплачено 27 млн гривень екологічного податку

Протягом І кварталу 2021 року до бюджетів всіх рівнів платники Черкаської області сплатили 27 млн грн екологічного податку.

За інформацією начальника Головного управління ДПС у Черкаській області Анона Царюка до державного бюджету сплачено – 16,4 млн  грн, до місцевих бюджетів – 10,6 млн гривень.

Із загальної суми  надходжень найбільше перерахували до бюджетів суб'єкти господарювання міста Черкаси – 11,3 млн гривень.

Усього на території регіону зареєстровано 1903 платники екологічного податку. Ці підприємства і установи на підставі спеціальних дозволів здійснюють викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря, у водні об'єкти або здійснюють розміщення відходів.

До уваги суб'єктів господарювання, що здійснюють господарську діяльність у сфері реалізації пального

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇН

У зв’язку з оголошенням в Україні карантину, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», ДПС просить суб’єктів господарювання, що здійснюють господарську діяльність у сфері реалізації пального тимчасово утриматись від відвідин центрів обслуговування платників податків щодо питання отримання ліцензій без нагальної потреби.

При цьому зазначаємо, що Головне управління ДПС у Черкаській області продовжує працювати в звичайному режимі. Отримати інформаційно-довідкові послуги з питань ліцензування  суб’єкти господарювання можуть (за номером телефону (0472) 33-91-85 - відділ ліцензування управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Черкаській області) за місцезнаходженням суб’єкта господарювання та/або за місцем провадження господарської діяльності, або ж в Центрах обслуговування платників що, діють при державних податкових інспекціях області з понеділка по четвер з 8 години до 17 години, у п’ятницю до 15-45; обідня перерва з 12 години до 12-45; субота та неділя – вихідні дні.

Номери телефонів ЦОП розміщені на субсайті ГУ ДПС у Черкаській області офіційного вебпорталу ДПС в банері «Центри обслуговування» (https://ck.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/) та у розділі «Контакти» відкритої частини ІТС «Електронний кабінет».

Також повідомляємо, що на офіційному вебпорталі ДПС за адресою: tax.gov.ua, та на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних (data.gov.ua) у розділі: «Реєстри» розміщений та підтримується в актуальному стані «Єдиним державним реєстром суб’єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним».

 

Просимо з розумінням поставитися до ситуації, що склалася.

Алгоритм дій фізичної особи – громадянина України у разі втрати (пошкодження) картки платника податків про присвоєний реєстраційний номер (у тому числі якщо паспорт громадянина України також втрачено)

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що у разі втрати (пошкодження) картки платника податків про присвоєний реєстраційний номер(у тому числі якщо паспорт громадянина України також втрачено) фізичній особі необхідно:

1. Отримати у територіальному органі Державної міграційної служби України в установленому порядку новий паспорт громадянина України, замість втраченого або викраденого;

2. Подати заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР (далі – Заява за ф. № 5ДР) (додаток 12 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822) до:

 – податкового органу за місцем реєстрації фізичної особи;
       – будь-якого податкового органу якщо фізична особа не має постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання.

Для заповнення заяви за ф. № 5ДР використовуються дані паспорта та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

Якщо в паспорті відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія – необхідно пред’явити документ (довідку) про реєстрацію місця проживання/перебування.

Термін внесення змін до облікових даних платника податків та виготовлення реєстраційного номеру облікової картки платника податків:

  – до 3-х робочих днів – у разі звернення до податкового органу за місцем проживання;

– до 5-ти робочих днів – у разі звернення до будь-якого податкового органу.

 

Для отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків необхідно пред’явити податковому органу до якого подавалась заява за ф. № 5ДР, паспорт з відміткою про місце реєстрації та, у разі необхідності, документ (довідку) про реєстрацію місця проживання/перебування.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь