Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Громада — наш спільний дім, тримаймо його в чистоті!

Дата: 23.04.2021 11:19
Кількість переглядів: 1076

Фото без опису

       Весняне прибирання розпочалося ще задовго до оголошення Звенигородською міською радою місячника з благоустрою та щорічної Всеукраїнської акції "За чисте довкілля". Основний об'єм робіт поклали на працівників з групи благоустрою, КП "Добробуту" та на комунальників. Вони з першим поблиском сонячного проміння стали наводити лад не лише у центрі міста, де вже облагородили зелені зони, впорядкували клумби, оновили зеленими насадженнями, а й частково впорядкували інші вулиці. Вичистили їх від посипного матеріалу, який залишився від зимової ожеледиці, обрізали обабіч шляхів аварійні й старі дерева. На міському кладовищі, що на вул.Благовісній, навіть задіяли спецтехніку, щоб акуратно прибрати повалені негодою й зруйновані з часом насадження.  У цих роботах постійно працює техніка: трактори, вантажівки та сміттєвози.

Також розчистили прибережну й водну зони, звідки вивезли понад 20 (!) КамАЗів непотребу, підготувавши таким чином територію пляжу до того, аби невдовзі взятися за його облаштування по-сучасному. У цьому пообіцяв значно посприяти народний депутат Сергій Нагорняк. Тим часом вже виготовляється кошторисно-проєктна документація.

А вже останніх два тижні, коли стало на погоді, звенигородська громада перейшла в активну фазу благоустрою. У місті працівники комунальних служб — ВЖРЕУ, тепломережі, водоканалу продовжили прибирати від піску та бруду проспект та прилеглі вулиці. У генеральному прибиранні взяли активну участь службовці міської ради та її виконавчих органів, районної ради та райдержадміністрації, підприємці. Багатьом людям навіть і не потрібно було наголошувати, що триває благоустрій, вони добросовісно впорядковують свої території. Та все ж, як наголошує міський голова Олександр Саєнко, частина підприємств та організацій ще не навела ладу у своїх володіннях. А тому вкотре нагадує, що, відповідно до правил благоустрою громади, власники житлових будинків, керівники підприємств, установ та організацій, приватні підприємці зобов'язані  упорядкувати та утримувати прилеглу територію в належному стані.

— Мало просто прибрати, потрібно зберегти в чистоті. Як приємно бачити своє місто красивим і квітучим, села доглянутими, обійстя й місця загального відпочинку впорядкованими, тротуари і дороги чистими. Але не всі, на жаль, усвідомлюють, що живемо і працюємо ми в одній громаді. І ніхто за нас не зробить її привабливою, чистою й охайною. Дуже хочеться, щоб населення підтримувало і поважало людей, котрі докладають усіх зусиль, щоб наше місто було зразковим. На жаль, тяжко боротися із тими, хто навмисне засмічує довкілля, створюючи стихійні сміттєзвалища. І навіть далеко не потрібно йти. Сьогодні вранці на дбайливо обсапаній клумбі біля міської ради побачив результат нічних посиденьок — купу пляшок. А що коїться у ярах, на узбіччях і в лісосмугах? Пакети, склотара, будматеріали та ганчір'я всюди. І роблять це люди, котрі мають автомобілі. Замість того, щоб вивезти  непотріб на звалище, вони засмічують довкілля. Не соромлячись, залишає після себе біду й молодь. Відпочиваючи, навіть не замислюються, де подіти пляшку від пива, кидають сміття під ноги. Та й вже у віці господарі, з мудрим життєвим досвідом, набираючи воду, залишають після себе "дбайливо" запаковані пакети зі сміттям біля джерела. Можна навести ще безліч прикладів нашої "культури", та, на жаль, від цього не стануть чистішими вулиці. Боротися зі сміттєвими вандалами у новій громаді будуть іншими методами, адже бесіди й роз'яснення виявилися недієвими. У штаті групи з благоустрою є інспектори, які за досить короткий час склали на порушників близько 70 приписів. А, з ухваленням на найближчих сесіях нових правил благоустрою звенигородської громади, інспектори матимуть можливість і карати тих, хто смітить та звинувачує владу в бездіяльності. Це не влада винна! Ні. І треба не кивати на сусіда, а бути свідомими і активними. Є серед нас такі, що прибирають за "зловмисниками", допомагають владі наводити порядок у громаді. Я дуже дякую небайдужим людям, котрі долучаються до благоустрою, підприємцям та орендарям земельних паїв. Особливо хочу наголосити на активності громадської організації "Пам'ять". Її активісти, зокрема, депутат міської ради Юрій Лисогор, роблять чимало, щоб Звенигородка була впорядкована, — наголошує міський голова.

А в селах, зазначив керівник громади, люди — молодці, свідомі, хазяйновиті. Активно взялися за генеральне прибирання. І власними силами в Гудзівці, Княжій, Гусаковому, Хлипнівці, Вільховці, Стебному, Неморожі, Козацькому, Багачівці та Моринцях провели суботники. Долучаються сільгосппідприємства та спонсори і разом впорядковують парки, зони відпочинку, пам'ятні місця. Так, наприклад, у Моринцях, провели толоку, у якій взяли участь майже пів сотні жителів. Серед них працівники будинку культури, сільради, колектив лікарні, освітяни, працівники з благоустрою, які постійно доглядають сільську територію. Всі, хто любить своє село. Люди облагородили паркові зони й території установ. Активно долучилися до генприбирання у цьому населеному пункті також працівники ВП "Батьківщина Шевченка". Виконавчий комітет Звенигородської міської ради забезпечив пальним та інвентарем. До Великодня, поминальних свят прибрали сільське кладовище. А на території амбулаторії загальної практики сімейної медицини посадили горіховий сад.

Тож закликаємо усіх жителів нашої великої громади бути небайдужими, пам'ятати про наш спільний дім і тримати його в чистоті.

 

(за матеріалами газети Шевченків Край)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь