Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

 Дитина - жертва сексуального насильства. Що робити?

Дата: 21.05.2021 11:39
Кількість переглядів: 1389

Фото без опису

Проблема насильства над дітьми є надзвичайно актуальною в усьому світі Сексуальна експлуатація та сексуальне насильство щодо дітей досі залишається трагічною реальністю для всіх країн. Вони є серйозним порушенням прав дитини та мають довготривалі і руйнівні наслідки на все життя.

На сьогоднішній день насильство над дітьми у сім’ях набуло такого розвитку, який можна порівняти лише з наркоманією і алкоголізмом. Насильство над дітьми – надто неприємна річ, про яку ми завжди говоримо з осудом, обуренням. Діти – це маленькі люди, вони мають ті ж права, що і дорослі: право на рівний захист перед законом; право не піддаватися жорстокому ставленню; право на життя та фізичну недоторканність; право на найвищі стандарти фізичного та психічного здоров’я та інші. Ми частіше звертаємо увагу на фізичне насильство, коли дитині завдають різних тілесних ушкоджень. Але насильство – це не тільки побої, в Законі України «Про попередження насильства в сім’ї» чітко вказано види насильства в сім’ї: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне.

Проблема сексуального насильства над дітьми стосується кожного громадянина суспільства.

Далеко не всі здійснюють сексуальне насильство над дітьми є педофілами (їх близько 10%), більшість злочинців знайомі зі своїми жертвами (близько 30% є родичами дитини, близько 60% є «друзями» сім'ї) і лише 10% - незнайомі люди.

Сексуальне насильство над дитиною часто призводить до важких наслідків і часто до психопатології, особливо у випадку, якщо дитина опинилася один на один зі своєю проблемою.

Серед основних психологічних ознак сексуального насильства над дітьми, виділяють:

  • невластиві віку знання про сексуальні стосунки;

  • нічні кошмари, страхи, енурез. Це свідчить про невротизацію дитини. Означає, що з дитиною щось сталося, що слід звернути увагу і прояснити.

  • депресія, низька самооцінка;

  • самогубні думки;

  • відчуженість;

  • проституція, безладні статеві зв'язки;

  • відраза до свого тіла. Особливо це стосується дівчаток. Після сексуального насильства найчастіше змінюється ставлення до свого тіла, з'являється неохайність, тіло сприймається як брудне, огидне. Формується психологічна установка - якщо зі мною так вчинили, значить я погана.

 

Порада для батьків: Що ж робити, якщо дитина стала жертвою сексуального насильства?

  • Вислухати дитину. Якщо вона вам розповіла, це ознака довіри. Будьте для неї контейнером для почуттів і переживань.

  • Обов'язково повідомити про те, що трапилося в соціальну службу, службу у справах дітей,  поліцію

  • Не радити  дитині все забути і не згадувати, це безглуздо.

  • Дайти їй зрозуміти, що вона не винна, так склалися обставини і тому нічого не повернеш.

  • звернутися  за допомогою до кваліфікованого фахівця, який правильно вибудує стратегію реабілітації дитини, в залежності від віку, ситуації і тяжкості психотравми.

Повірте, що все можна подолати, головне - не впадати у відчай і правильно будувати життєві орієнтири. І пам'ятайте, батьківська любов творить чудеса.

Насильство над дітьмице реальна загроза для розвитку суспільства. Адже жорстоке поводження з дітьми в подальшому формує з них соціально-дезадаптованих людей, не здатних створювати повноцінну сім'ю, бути гарними батьками, а також є поштовхом до відтворення жорстокості по відношенню до власних дітей. Суспільство не повинно виявляти нерішучості у боротьбі з насильством над дітьми. Діти – це не власність батьків! Діти – це повноправні члени суспільства! Вони мають право на захист особистості.

Відповідно до українського законодавства за вчинення будь-яких дій сексуального характеру щодо дитини настає кримінальна відповідальність

Виділяють наступні статті Кримінального кодексу України (далі – КК України), що передбачають кримінальну відповідальність за вчинення дій сексуального характеру щодо дитини:

• зґвалтування (ст. 152 КК України)

• сексуальне насильство (ст. 153 КК України)

• примушування до вступу в статевий зв’язок (ст. 154 КК України)

• статеві зносини з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку (ст. 155 КК України) • розбещення неповнолітніх (ст. 156 КК України)

• ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографіч- них предметів (ст. 301 КК України)

• створення або утримання місць розпусти і звідництво (ст. 302 КК України)

• сутенерство або втягнення особи у заняття проституцією (ст. 303 КК України)

12 березня 2021 рорку  Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який посилює покарання за виробництво та поширення дитячої порнографії, а також за сексуальне насилля над неповнолітніми.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про охорону дитинства» кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності.

Тож, шановні батьки або ж інші законні представники дітей, пам’ятайте про наявність у дітей прав та про те, що будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація є неприпустимі.І.Будьте уважні до своїх дітей, вмійте їх вислухати, почути, допомогти у вирішені їх дитячих проблем - навіть якщо вони видаються вам несуттєвими, дріб’язковими. Довіряйте дітям і вони довірятимуть вам, що значною мірою вбереже їх від можливих непередбачуваних ситуацій.

Любов, довіра, увага, розуміння, батьківська турбота – це і є найкращий захист дітей від насильства.

Трапляються різні життєві ситуації і здається не знаєш як вдіяти що робити ?

 При потребі чекаємо  Вас в центрі соціальних служб Звенигородської міської ради  3-й поверх каб.47,57 (приміщення міської ради), або  звертайтесь за тел.

2-29-38, 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь