Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД ІНФОРМУЄ

Дата: 15.06.2021 16:39
Кількість переглядів: 1481

Фото без опису

— У цьому році маю виходити на пенсію. Але не вистачає 6 місяців стажу. Хочу докупити. Скільки коштує 1 місяць? І хто загалом має право на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування?

— У 2021 році для призначення пенсії за віком у 60 років необхідно мати стаж роботи не менше 28 років. Відповідно до ст.12 Закону  №1058 особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до ст.11 цього Закону, в тому числі особи, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання, а також в аспірантурі та докторантурі, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, мають право на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

При цьому зазначені особи беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 р. по 31 грудня 2010 р.). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

Таким чином, наразі вартість одного місяця страхового стажу при одноразовій сплаті за минулі періоди складає 2640,00 грн (6000 х 22% х 2).

Для укладення договору добровільного страхування необхідно звертатись із відповідною заявою до податкової служби.

— Із засобів масової інформації дізналась, що зараз є можливість подати заяву на призначення пенсії до органів Пенсійного фонду незалежно від місця проживання особи. Чи дійсно це так?

— Відповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій згідно із Законом №1058 заява про призначення (перерахунок) пенсії подається заявником до територіального органу Пенсійного фонду України (далі — орган, що призначає пенсію) через структурний підрозділ, який здійснює прийом та обслуговування осіб (далі — сервісний центр).

Заява про призначення, перерахунок пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший може подаватись заявником разом зі сканованими копіями документів, які відповідають оригіналам і придатні для сприйняття їх змісту (мають містити чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів), через вебпортал електронних послуг ПФУ (далі — вебпортал) із використанням кваліфікованого електронного підпису або електронної системи BankID.

Отож наразі, дійсно, подати заяву на призначення пенсії можливо до будь-якого органу Пенсійного фонду в межах України незалежно від місця проживання. Також зазначена заява може бути подана через вебпортал ПФУ.

— Працюю за Списком №2. На період карантину нам запровадили скорочений робочий тиждень (4 дні замість 5). Чи може це стати підставою для відмови у пільговому призначенні пенсії (зі зниженням пенсійного віку)?

— Право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списками №1 та №2 визначається відповідно до ст.114 Закону  №1058, де визначені вимоги щодо необхідного пенсійного віку, страхового стажу та страхового стажу за Списком №1 або №2.

Право на пенсію за віком на пільгових умовах визначається за Списками, що були чинними в період роботи особи. При цьому до пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії до Списків.

Пільговий стаж після 21.08.92 підтверджується результатами атестації робочих місць.

Порядок застосування Списків затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 №383.

Відповідно до п.7 зазначеного наказу в разі неритмічної роботи підприємства чи організації підрахунок пільгового стажу здійснюється в такому порядку: загальна кількість днів, протягом яких працівник повний робочий день був зайнятий на роботах зі шкідливими умовами праці, ділиться на 25,4 — при шестиденному робочому тижні і на 21,2 — при п’ятиденному робочому тижні.

Відповідно до п.20 постанови Кабміну від 12.08.93 №637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників (додаток №5).

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Таким чином, період, який підлягає зарахуванню до пільгового стажу роботи, зазначає підприємство шляхом надання оформленої належним чином уточнюючої довідки відповідно до Списків, затверджуваних Кабміном на підставі первинних документів за час роботи особи на відповідному підприємстві.

До уваги підприємців району

Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до ч.1 ст. 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. 

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі – Закон № 2464) фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності є платниками єдиного соціального внеску.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 № 1774-VIII внесені зміни до п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464, щодо бази нарахування єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме – єдиний внесок нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. Зміни в законодавстві набули чинності з 01 січня 2017 року.

У разі якщо у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу не отримано дохід (прибуток), платник зобов’язаний самостійно визначити базу нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску .

Не сплачуючи єдиний внесок, Ви позбавляєте себе права на зарахування періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу та прирощуєте заборгованість.

Враховуючи викладене, рекомендуємо у найкоротші терміни погасити заборгованість зі сплати єдиного внеску та своєчасно сплачувати належні суми єдиного внеску в подальшому.

Сплачені внески – запорука гідної пенсії.

 

Закон про електронні трудові книжки набуває чинності 10 червня

 

Ведення обліку трудової діяльності працівників відбуватиметься в електронній формі. Відповідний Закон (№ 1217-IX) набуває чинності з 10 червня 2021 року.

У роботодавців та застрахованих осіб буде лише п’ять років для оцифрування трудових книжок.

Нагадуємо, інформація про трудову діяльність працівника з 1998 року за даними звітних відомостей роботодавця вже міститься на вебпорталі Пенсійного фонду України. Інформацію про трудову діяльність до 1998 року потрібно внести у вигляді сканованої копії паперової трудової книжки. Вона має бути засвідчена кваліфікованим електронним підписом.

Подати скановану копію електронної трудової книжки може працівник (сам за себе) або роботодавець (за свого працівника). Це дозволить створити умови для автоматичного призначення пенсії за віком, уникнути необхідності відновлювати інформацію у разі втрати паперової трудової книжки, спростить доступ до даних про стаж працівника для призначення виплат у випадку тимчасової втрати працездатності.

Аби правильно подати скан-копії, необхідно керуватися Порядком обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи-підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі. Документ затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 р. № 1084.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь