Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У селі Козацьке Звенигородської територіальної громади розміщений парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Козачанський парк»

Дата: 07.12.2021 13:20
Кількість переглядів: 1658

Фото без опису

 

         У селі Козацьке Звенигородської територіальної громади

 розміщений парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Козачанський парк», площею  51 га.

       Охоронний режим встановлено як об'єктові природозаповідного фонду Постановою Ради Міністрів УРСР від 29.01.1960 року № 105.

        Парк закладено у XVII ст. (один з найстаріших в Україні). У XVIII ст. садиба належала князям Голіциним.  З 1797 по 1801 на території парку жив і навчався  поет-байкар І. А. Крилов.

 

        В 1984 році було розроблено проект реконструкції «Козачанського парку», але кошти не були виділені і роботи не проводились. Першим заходом, згідно проекту, планувалось проведення благоустрою парку, де необхідно здійснити видалення пошкоджених та фаутних дерев.         

          В липні цього року на території парку стався бурелом який завдав значної шкоди зеленим насадженням та архітектурним спорудам. Однією з причин такого масового падіння дерев стало те, що на протязі десятиліть не проводились заходи по догляду за деревами. Основною породою в насадженнях парку являється ясен звичайний, який з роками стає крихким і не вітростійким.

       З метою ліквідації наслідків стихійного лиха виконавчим комітетом Звенигородської міської ради були проведені роботи:

- заключено договір з ДСЛГ «Київлісозахист», які провели обстеження зелених насаджень та підлягають видаленню 152 дерева;

-  вченою радою Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України ухвалено наукове обґрунтування до ліміту на використання природних ресурсів у межах території парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Козачанський парк» шляхом проведення санітарно –оздоровчих заходів у 2021 році;

-  вченою радою національного ботанічного саду ім. Гришка було затверджено наукове обґрунтування до ліміту на використання природних ресурсів у межах території парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Козачанський парк» шляхом проведення ліквідації стихійного лиха та рубок сухостійних, фаутних дерев з метою поліпшення й оздоровлення зелених насаджень, вирубування аварійно-небезпечних деревостанів у 2021 році;

- Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України затверджено ліміт на використання природних ресурсів у межах території парку-памятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Козачанський парк» на 2021 рік;

-  в управлінні екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації отримано дозвіл на спеціальне використання природних ресурсів у межах території парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Козачанський парк» на 2021 рік.

        Отримавши відповідні дозволи виконавчий комітет Звенигородської міської ради в даний час проводить виконання заходів по ліквідації наслідків стихійного лиха. Деревина отримана від проведення рубок вивозиться до котельні КНП «Звенигородської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування» для його теплозабезпечення.

       Проводиться також розчистка дерев в охоронній зоні ліній  електропередач, які проходять в зоні небезпеки насаджень парку.

       У зв'язку з обмеженим часом ліквідації наслідків буревію Звенигородська міська рада звертається до небайдужих жителів громади у допомозі розчистки завалів та заготівлі деревини від ліквіду із крони для власних потреб.

     Впорядкуємо занедбану зелену зону парку спільними зусиллями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь