Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Збережемо рибу від задухи взимку.

Дата: 04.01.2022 12:55
Кількість переглядів: 810

 

 

                      Збережемо рибу від задухи взимку.

Цьогоріч зима порадувала нас короткочасно   снігом і морозцем і  хоч на дворі аномально тепла погода, але залишається можливість  випадання снігу і міцних морозів. Багато жителів громади в очікуванні зимових розваг, а от водним біоресурсам, при замерзанні водойм, є небезпека загибелі.

          Для життя рибам та іншим водним організмам потрібен кисень. Запаси кисню у природних водоймах поповнюються за рахунок розчинення його у воді з повітря та фотосинтезуючої діяльності водоростей. В обох випадках взимку перешкодою є лід та сніг.
           Процеси поглинання кисню у зимових водоймах не припиняються, фотосинтезуюча здатність водоростей мінімальна, за відсутності надходження кисню з повітря акумульовані осінні запаси розчиненого у воді кисню дуже виснажуються, і як наслідок виникає задуха, що може призвести до масової загибелі риби та інших водних організмів.


           Найбільш простою візуальною ознакою такого негативного явища є скупчення біля поверхні води (в прорубаних ополонках) молоді риби, водних жуків та плаваючих личинок комах. Це вже сигнал на сполох - ситуація критична! У такому разі необхідно негайно реагувати.

 
         Тому виконавчий комітет Звенигородської міської ради  звертається до  орендарів водних об’єктів, рибалок та всіх небайдужих громадян бути готовим  допомогти рибі перезимувати, попередити масову загибель водних живих ресурсів у річках, ставках, водосховищі на території громади.


         Найпоширенішим та найпростішим заходом попередження явищ задухи є прорубування ополонок для забезпечення доступу у водойми атмосферного кисню. Для того, щоб ці ополонки не замерзали та довго слугували джерелом насичення води киснем, в них потрібно вставляти снопи, виготовлені з трубчастих стебел рослин, наприклад, очерету.


 Довідкова інформація:
 За науковими даними, мінімальний вміст кисню (мг О2/дм3) у воді в зимовий період, необхідний для виживання риб, має різні показники (щука, окунь, плітка, короп, лящ – 4,0; вугор річковий – 3,6; білий амур – 3,0). Найбільш витривалими до вмісту кисню є в’юн (0,8), карась сріблястий (1,0), лин (2,0). При цьому мінімально допустима рибогосподарська норма становить 4,0 мг О2/дм3.

 

Підготовлено відділом комунального майна та захисту довкілля


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь