Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ

Дата: 14.01.2022 10:26
Кількість переглядів: 553

Медична реабілітація застрахованих осіб

Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV визначено, що для забезпечення відновлення здоров’я застраховані особи мають право на лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм за рахунок коштів Фонду.

Тепер  у разі настання страхового випадку в період роботи застрахована особа( яка сплачує та/або за яку сплачується єдиний соціальний внесок) на підставі рекомендацій лікуючого лікаря  відповідно до медичних показань, профілів медичної реабілітації, а саме: нейрореабілітація, м’язово-скелетна реабілітація, кардіо-пульмонарна реабілітація, медико-психологічна реабілітація учасників АТО, реабілітація після оперативних втручань на органах зору, реабілітація при порушенні перебігу вагітності, інша (соматична) реабілітація (після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах) та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я може самостійно обрати санаторно-курортний заклад  для відновлення свого здоров’я чи здоров’я членів сім’ї (дітей в супроводі одного з застрахованих батьків).

Медична реабілітація за рахунок коштів Фонду покриває 100% витрат на проходження відновлювального лікування. Заїзд до реабілітаційного відділення санаторно - курортного закладу застрахована особа здійснює самостійно. Крім того, для застрахованої особи, яка направляється на реабілітаційне лікування, Фонд фінансує надання допомоги по тимчасовій непрацездатності за весь час перебування у санаторно-курортному закладі.

Цього року майже 17 тисяч працюючих українців пройшли відновлювальне лікування після важких захворювань і травм за кошти Фонду соціального страхування України.

Зазначених осіб було направлено до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів за їх вибором зі стаціонару лікарні. Цього року велика частина пацієнтів проходили реабілітацію за кошти Фонду після ускладнень, викликаних захворюванням на COVID-19.

 Звертаємо увагу, що усі санаторно-курортні заклади, до яких направляються пацієнти за кошти Фонду, суворо дотримуються наявних протиепідемічних заходів для протидії поширенню коронавірусної інфекції і гарантують безпеку застрахованих осіб.

Механізм направлення в реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів

  Лікарня, в якій застрахована особа перебуває на лікуванні, інформує відділення Фонду соціального страхування України (далі – Фонд) за місцезнаходженням лікарні  про потребу такої застрахованої особи в медичній реабілітації протягом доби з моменту  надання висновку лікарсько-консультативної комісії. Не пізніше наступного дня представник Фонду відвідує застраховану особу в лікарні, де інформує її про порядок отримання послуги та допомагає оформити заяву для забезпечення таким лікуванням. Надалі представник Фонду перевіряє перебування такої особи на обліку у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, здійснює комунікацію з обраним застрахованою особою санаторно-курортним закладом та готує відповідні документи.   Загалом вся процедура від моменту повідомлення застрахованої особи про її право на реабілітацію до узгодження дати заїзду  до санаторно-курортного закладу та підписання тристороннього договору  займає не більше трьох днів.

Направлення застрахованої особи з порушенням перебігу вагітності до спеціалізованого реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу за рахунок коштів Фонду може здійснюватись безпосередньо із жіночої консультації (амбулаторно-поліклінічного закладу).

Отримати консультацію щодо можливості пройти відновне лікування на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів за кошти ФССУ застраховані особи можуть за телефонами: м. Звенигородка та м. Ватутіне – 2-32-15; 0679002749 смт. Лисянка – 6-17-92; м. Шпола 2-10-02

Також до відповідальних осіб за вказаними вище телефонами можуть звертатись лікуючі лікарі, чиї пацієнти потребують продовження стаціонарного лікування на базі санаторно-курортних закладів.

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

29.12.2021

 

Понад 10 тисяч потерпілих на виробництві пройшли санаторно-курортне лікування за кошти Фонду

За оперативними підсумками 2021 року понад 10 тисяч осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання були забезпечені курсом санаторно-курортного лікування за кошти Фонду соціального страхування України.

З них 65,5% осіб пройшли санаторно-курортне лікування у літній період.

Фонд здійснює фінансування системного проходження такого лікування для всіх потерпілих, яким МСЕК визначена потреба, аби покращити здоров’я осіб з інвалідністю та упередити настання ускладнень.

Особи з інвалідністю мають право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування за кошти ФССУ. Для зручного вибору на вебпорталі Фонду розміщено інформаційний перелік санаторно-курортних закладів у розрізі регіонів, місцерозташування та профілів санаторно-курортного лікування, за якими надаються послуги потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Перелік доступний на головній сторінці офіційного вебсайту ФССУ у розділі «Оголошення»: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/962596.

 

Періодичність проходження курсу санаторно-курортного лікування за кошти Фонду залежить від встановленої групи інвалідності й індивідуальної програми реабілітації (ІПР):

– особи з інвалідністю І групи – щороку;

– особи з інвалідністю ІІ групи – один раз на два роки або щороку на підставі ІПР;

– особи з інвалідністю ІІІ групи – один раз на три роки, один раз на два або щороку на підставі ІПР.

Крім того, Фонд соціального страхування України здійснює компенсацію вартості самостійно придбаної потерпілим путівки за умови, якщо потреба в санаторно-курортному лікуванні визначена МСЕК за прямими наслідками виробничої травми чи професійного захворювання. Розмір компенсації не може перевищувати граничні розміри витрат, встановлені правлінням Фонду. Також потерпілому, який став особою з інвалідністю, компенсуються витрати на проїзд до санаторно-курортного закладу та назад. Обов’язковою умовою для компенсації зазначених коштів є перебування потерпілого на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням у робочому органі Фонду за місцем зберігання справи про страхові виплати в порядку черговості.

У разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторно-курортного закладу, якщо така потреба визначена висновком МСЕК, Фонд фінансує витрати на перебування (проживання, харчування, витрати на проїзд) супроводжуючої особи на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

30.12.2021

 

Медикам нараховано допомоги за понад 150 тисяч днів лікування профхвороби на COVID-19 на суму 60 мільйонів гривень

За час лікування гострого професійного захворювання на COVID-19 медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які інфікувались під час виконання посадових обов’язків, Фонд соціального страхування України надає допомогу по тимчасовій втраті працездатності у розмірі 100% середнього доходу незалежно від тривалості стажу.

З початку пандемії ФССУ прийняв на фінансування такі листки непрацездатності на загальну суму майже 60 мільйонів гривень, на оплачуваних за кошти Фонду лікарняних працівники закладів охорони здоров’я провели понад 150 тисяч днів.

Найбільша кількість допомог по тимчасовій непрацездатності за час лікування професійного захворювання на COVID-19 нарахована на Київщині і в місті Києві – тут лікарі, медсестри, медбрати і інші працівники охорони здоров’я провели на відповідних лікарняних 15,7 тис. днів і 14,9 тис. днів відповідно. Сума компенсацій склала 6,7 млн грн у Київській області і 6,8 млн грн у столиці. Найменша кількість допомог – на Луганщині (322 дні на суму 182 тис. грн).

Нагадаємо, гостре професійне захворювання медичних і інших працівників на COVID-19 вважається нещасним випадком на виробництві та передбачає розширений перелік страхових гарантій від Фонду соціального страхування України. Так, окрім компенсації втраченого доходу за час лікування від коронавірусної хвороби, Фонд фінансує для них:

? одноразову допомогу за кошти державного бюджету у разі смерті медика;

? одноразову допомогу за кошти державного бюджету у разі встановлення інвалідності;

? одноразову страхову виплату за кошти Фонду у разі смерті медичного працівника для членів його родини (у розмірі 100 прожиткових мінімумів);

? одноразову страхову виплату за кошти Фонду у разі смерті медичного працівника для осіб, які перебували на його утриманні (у сумі 20 розмірів прожиткового мінімуму);

? одноразову страхову виплату за кошти Фонду у разі встановлення стійкої втрати працездатності, інвалідності (розмір залежить від ступеня втрати працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму);

? пожиттєву щомісячну страхову виплату для медичного працівника, якому встановлено стійку втрату працездатності, інвалідність (розмір щомісячної допомоги повністю компенсує втрачений заробіток залежно від відсотку втрати працездатності);

? щомісячну страхову виплату у разі смерті медика для осіб, які мають на неї право;

? також для медичних працівників, яким встановлено стійку втрату працездатності, інвалідність, Фонд фінансує близько 30 видів медичних і соціальних допомог, зокрема, лікування та медичну реабілітацію, регулярне санаторно-курортне лікування із визначеною періодичністю.

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

31.12.2021

 

Майже 17 тисяч працівників пройшли реабілітацію після важких хвороб за кошти Фонду

Цього року майже 17 тисяч працюючих українців пройшли відновлювальне лікування після важких захворювань і травм за кошти Фонду соціального страхування України.

Зазначених осіб було направлено до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів за їх вибором зі стаціонару лікарні – Фонд фінансує повний курс реабілітаційного лікування для усіх працюючих, для яких закладом охорони здоров’я визначена така потреба. Зокрема, цього року велика частина пацієнтів проходили реабілітацію за кошти Фонду після ускладнень, викликаних захворюванням на COVID-19.

За оперативними підсумками 2021 року, ФССУ забезпечив проходження відновного лікування в обсязі 100% заявленої потреби – курс лікування профінансовано для всіх застрахованих осіб, щодо яких закладами охорони здоров’я було повідомлено Фонду про потребу у проходженні реабілітації.

Звертаємо увагу, що відновне лікування на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів призначається пацієнтам після закінчення гострого періоду захворювання і має високі показники ефективності в упередженні настання первинної інвалідності та відновлення здоров’я після інсультів, інфарктів, оперативних втручань тощо. Тож попри карантинні обмеження залишається важливим етапом продовження лікування складних патологій.

Для проходження курсу реабілітаційного лікування застраховані особи мають мати медичні покази – потребу в продовженні лікування на базі санаторно-курортних закладів визначає лікарсько-консультативна комісія (ЛКК) лікарні, де перебуває пацієнт. Направлення на реабілітацію відбувається зі стаціонару закладу охорони здоров’я.

Фонд соціального страхування України фінансує медичну реабілітацію за такими профілями:

– нейрореабілітація,

– м’язово-скелетна реабілітація,

– кардіо-пульмонарна реабілітація,

– медико-психологічна реабілітація учасників АТО,

– реабілітація після оперативних втручань на органах зору,

– реабілітація при порушенні перебігу вагітності,

–  інша (соматична) реабілітація (після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах).

Отримати консультацію щодо можливості пройти відновне лікування на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів за кошти ФССУ застраховані особи можуть за телефонами: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/975533 (оберіть відділення за територіальною ознакою).

Також до відповідальних осіб за вказаними вище телефонами можуть звертатись лікуючі лікарі, чиї пацієнти потребують продовження стаціонарного лікування на базі санаторно-курортних закладів.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

04.01.2022

 

Фінансування лікарняних і декретних допомог здійснюється Фондом без затримок

Сьогодні Фондом соціального страхування України було повністю погашено заборгованість з виплати допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах. Виплати усіх видів матеріального забезпечення здійснюються вчасно та в повному обсязі для 11,5 мільйона застрахованих осіб у разі настання страхового випадку.

Так, 04.01.2022 на фінансування допомог по тимчасовій непрацездатності Фонд направив 519,3 млн грн, декретних допомог – 115,5 млн грн, допомог на поховання – 1,3 млн гривень.

Нагадаємо, у грудні минулого року Фонд направив на лікарняні і декретні допомоги 1,75 мільярда гривень фінансової допомоги з державного бюджету. Виділені рішенням Уряду кошти дозволили профінансувати більшу частину заборгованості із виплати матеріального забезпечення, яка сьогодні була закрита у повному обсязі.

Довідково. Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» фінансування допомог за лікарняними листками здійснюється на рахунок роботодавців протягом десяти робочих днів після прийняття Фондом заяви-розрахунку.

Саме від дати отримання заяви-розрахунку залежить дата фінансування допомоги, тож працівникам важливо не втрачати зв’язок зі своїм роботодавцем і цікавитись станом формування заяви за їх листком непрацездатності.

Слідкувати за станом усіх виплат від ФССУ застраховані особи можуть у телеграм-каналі https://t.me/socialfund, де в оперативному режимі оновлюється інформація про здійснене фінансування за тегом #фінансування_оперативно.

Фонд здійснює перерахування коштів для виплати допомог працівникам на рахунок страхувальника (роботодавця), який має здійснити виплату у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від ФССУ.

Дізнатись, чи кошти вже перераховано роботодавцю, застраховані особи можуть з щоденної звітності Фонду про стан фінансування страхувальників у телеграм-каналі https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_страхувальників (інформація оновлюється у розрізі регіонів).

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

05.01.2022

 

Фонд виплатив 5 млрд грн декретних у 2021 році

За оперативними підсумками 2021 року Фонд соціального страхування України профінансував понад 5 мільярдів гривень допомог по вагітності та пологах для працюючих українок. Це на понад 0,1 млрд гривень більше, ніж упродовж 2020 року.

Слідкувати за станом фінансування декретних допомог можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund (для цього необхідно знати точну дату отримання Фондом заяви-розрахунку, поданої роботодавцем за відповідним лікарняним).

Зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України застрахованим особам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Для обчислення розміру допомоги необхідно помножити розмір середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість страхового стажу при цьому не враховується.

Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

06.01.2022

 

Українці отримали понад 15,7 мільярда гривень лікарняних від ФССУ у минулому році

Упродовж 2021 року Фонд соціального страхування України направив на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності понад 15,7 мільярда гривень.

Видатки Фонду на фінансування лікарняних у разі хвороб (у тому числі на COVID-19), травм, догляду за хворими рідними, самоізоляції тощо зросли на 4 мільярда гривень порівняно з 2020 роком.

Такий рівень зростання пов’язаний, у першу чергу, із поширенням коронавірусної хвороби – за підсумками минулого року суттєво збільшилась кількість днів, які українці провели на лікарняних. Зокрема, у січні–листопаді 2021 року ФССУ прийняв на оплату 36,7 мільйона днів лікарняних, що на 22,7% більше, ніж за той же період 2020 року

З’ясувати, чи вже було профінансовано ваш е-лікарняний, можна онлайн – інформація про стан фінансування лікарняних і декретних допомог щоденно оновлюється у телеграм-каналі https://t.me/socialfund.

Щоб дізнатись дату фінансування, потрібно знати точну дату подання роботодавцем заяви-розрахунку за е-лікарняним – не втрачайте зв’язок і цікавтесь станом оформлення заяви. Уточнити дату можна також у відділенні Фонду, для цього у кожному обласному управлінні створено окремі гарячі лінії: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

12.01.2022

 

У 2021 році за лікарняними від ФССУ звернулись понад 3 млн працюючих

За підсумками 2021 року на пів мільйона більше українців звернулись до Фонду соціального страхування України за допомогами по тимчасовій непрацездатності в разі лікування захворювань, травм, догляду за хворими рідними, проходження самоізоляції від COVID-19 тощо.

Загалом у минулому році Фонд прийняв на оплату лікарняні, видані понад трьом мільйонам працівників – на 22,7% більше, ніж упродовж 2020 року.

Порядок отримання матеріального забезпечення від Фонду:

1. Про створений е-лікарняний працівнику необхідно повідомити свого роботодавця будь-яким зручним обом способом (наприклад, телефоном). Якщо застрахованій особі видали паперовий листок непрацездатності, його потрібно передати до уповноваженої особи на підприємстві (кадровика, табельника або бухгалтера). Це необхідно зробити не пізніше ніж упродовж 12 місяців після отримання лікарняного листка.

Детальніше про алгоритм дій працівника, якому відкрили е-лікарняний: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/977654

Можливі помилки при формуванні е-лікарняних і їх вирішення:  http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/978101

2. Е-лікарняний або паперовий листок передають на розгляд Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення). Електронний документ роздруковувати не обов’язково. Строк розгляду документів і прийняття рішення – 10 календарних днів з дати видачі е-лікарняного (датою видачі вважається восьмий день після дати закриття е-лікарняного, а для лікарняних по вагітності та пологах – восьмий день з дати відкриття). А для паперових лікарняних – 10 календарних днів після отримання листка непрацездатності від працівника.

3. Бухгалтерія страхувальника розраховує суму матеріального забезпечення та оформляє заяву-розрахунок для отримання фінансування від Фонду. Страхувальник подає заяву-розрахунок до Фонду упродовж не більш ніж 5 робочих днів. Ми радимо подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення (зверніть увагу, заяву-розрахунок не можна подати через відповідний інтерфейс на вебпорталі Пенсійного фонду, наразі він не має функціональної реалізації).

Як роботодавцю подати заяву-розрахунок за е-лікарняним: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/977997

Як подати заяву-розрахунок, якщо в е-лікарняному є незначні помилки в ПІБ: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/979565

Як подати заяву-розрахунок роботодавцю за сумісництвом: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/979548 

4. Саме від дати отримання Фондом заяви-розрахунку залежить дата фінансування допомоги. Аби слідкувати за станом фінансування онлайн, працівники мають дізнатись точну дату прийняття до фінансування заяви-розрахунку за своїм лікарняним. Це можна зробити безпосередньо в роботодавця, або у відділенні Фонду, де його зареєстровано. Контакти у розрізі регіонів: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493 (необхідно назвати свій ідентифікаційний код).

5. Знаючи дату отримання Фондом заяви-розрахунку, працівники можуть слідкувати за станом фінансування свого лікарняного листка в телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

6. Інформація щодо стану фінансування оновлюється в телеграм-каналі за тегом #фінансування_оперативно. Після здійснення фінансування знадобиться декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця – ця інформація відобразиться за тегом #фінансування_страхувальників у розрізі регіонів.

7. Роботодавець виплачує допомогу застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від Фонду.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь