Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Фонд соціального страхування інформує!

Дата: 01.02.2022 09:03
Кількість переглядів: 399

Фото без опису

 

Фонд направив 54 млн грн на фінансування допомог на поховання у 2021 році

Упродовж 2021 року Фонд соціального страхування України надав допомоги на поховання родинам 13,2 тис. працюючих українців. Це на 1,4 тис. страхових випадків або 12,2% більше, ніж упродовж 2020 року.

На фінансування зазначених допомог Фонд направив 54,2 млн гривень. Допомоги були виплачені сім’ям померлих або особам, які здійснили поховання, у розмірі 4 100 гривень. Також допомога на поховання надається у разі смерті членів сім’ї, які перебували на утриманні застрахованої особи (не мали самостійних джерел засобів до існування).

Призначення допомоги здійснюється на підставі свідоцтва про смерть та оригіналу витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть або оригіналу довідки про смерть, виданих для отримання допомоги на поховання.

Окремо зазначимо, що до наведених даних не включено відшкодування Фондом вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого, які фінансуються ФССУ у разі смерті застрахованих осіб через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання.

Українці отримали 778 млн грн допомог від ФССУ за час догляду за хворими родичами

За оперативними даними упродовж 2021 року 227,7 тисячі застрахованих осіб знаходились на лікарняному по догляду за хворим членом сім’ї, у тому числі за хворими дітьми до 14 років. Фонд соціального страхування України компенсував їм втрачений заробіток за весь період здійснення догляду на загальну суму 778,7 млн гривень.

Загалом працюючі українці провели на лікарняних у зв’язку із потребою догляду за хворими родичами майже 2,3 мільйона оплачених за кошти Фонду днів. Здебільшого догляд здійснювався за хворими дітьми.

Фінансування такої допомоги здійснюється ФССУ, починаючи з першого дня і за весь час непрацездатності з цієї причини. Середньоденний розмір виплати склав за підсумками минулого року 340,23 гривні, що на 10,3% більше, ніж у 2020 році.

Зазначена допомога фінансується Фондом, починаючи з першого дня здійснення догляду за хворим членом сім’ї. Її розмір обчислюється на загальних підставах і складає від 50% середньої заробітної плати застрахованої особи (якщо стаж не перевищує 3 років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років або за наявності пільг).

Нагадаємо, надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування – за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із хворою дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин,  не більш ніж за сім календарних днів.

Профілактика виробничого травматизму на підприємстві – щоденна робота.

 

        Травматизм на виробництві не випадково почали прирівнювати до національного лиха. Він завдає не лише багато горя і страждань конкретним людям, їхнім рідним та близьким, а й безпосередньо впливає на економіку країни, бо ці особисті трагедії зливаються в чималі суспільні втрати, негативно позначаються на рівні життя народу. 

      Основними причинами настання нещасних випадків є порушення трудової та виробничої дисципліни виконавцями робіт, недотримання вимог інструкцій з охорони праці, допуск до роботи без навчання і перевірки знань з питань охорони праці, відсутність або недосконалість системи управління охороною праці.

      Аналіз причин нещасних випадків свідчить про те, що профілактична робота повинна проводитися щоденно, із кожним працівником окремо, з урахуванням особливостей його робочого місця з метою навчити працівників виявляти до початку і під час роботи наявні небезпечні фактори.

       Особливу увагу потребують питання якісного проведення інструктажів з охорони праці, насамперед, на малих підприємствах з невеликою кількістю працівників, на яких виконання функцій служби охорони праці покладається на штатного працівника, який не завжди має відповідну кваліфікацію та підготовку.

        Аналізуючи причини нещасних випадків, дуже прикро усвідомлювати те, що більшості з них можна було б запобігти, якби вчасно було проведено профілактичну роботу. Ми повинні усвідомлювати, що профілактична робота буде ефективною тільки в тому випадку, коли вона буде проводитися систематично з застосуванням нових напрацювань у цій сфері. Чим раніше працівник усвідомить і розпізнає назрілу виробничу небезпеку тим безпечнішим стануть умови його роботи, і це є ключовим чинником профілактики травматизму на робочих місцях. Вироблення досвіду у працівників виявляти до початку і під час роботи наявні небезпечні ситуаціїодна з найголовніших умов профілактики виробничого травматизму.

        Ризик травмування та професійної захворюваності на багатьох робочих місцях залишається доволі високим, а тому забезпечення належного рівня роботи з питань охорони праці на кожному підприємстві, в установі, організації має стати справою честі для роботодавців, адже безпечні умови праці це життя та здоров'я працівників.

Підсумки роботи Звенигородського відділення за 2021 рік

 

Упродовж 2021 року Звенигородським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області профінансовано витрат на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності на понад 23,6 мільйона гривень та понад 4,6 мільйона гривень допомог по вагітності та пологах.

Видатки відділення на фінансування лікарняних у разі хвороб (у тому числі на COVID-19), травм, догляду за хворими, самоізоляції тощо зросли на 6,1мільйона гривень порівняно з 2020 роком.

Такий рівень зростання пов’язаний, у першу чергу, із поширенням коронавірусної хвороби. За підсумками минулого року суттєво збільшилась кількість днів, які українці провели на лікарняних. Зокрема, у січні-грудні 2021 року відділення прийняло на оплату 79417 днів лікарняних, що на 17,37% більше, ніж за той же період 2020 року. Кількість застрахованих осіб, які скористалися своїм правом на отримання матеріального забезпечення по тимчасовій непрацездатності від Фонду за 2021 рік, становить 5679, що на 20,5% більше, ніж у відповідному періоді 2020 року.

Із запровадженням електронних листків непрацездатності з 01.10.2021 до Звенигородського відділення на оплату надійшло 3710 листків непрацездатності з періодом непрацездатності з 01.10.2021 по 31.12.2021, із яких лише 94 паперових, що становить 2,5 відсотка.

Сума нарахованих допомог за е-лікарняними за рахунок коштів Фонду за цей період по відділенню склала майже 5,3 мільйона гривень.

За отриманням матеріального забезпечення по вагітності та пологах до відділення звернулась151 особа, допомога склала 4531,9 тис.гривень.

У разі настання страхового випадку в період роботи застрахована особа (яка сплачує та/або за яку сплачується єдиний соціальний внесок) на підставі рекомендацій лікуючого лікаря відповідно до медичних показань, профілів медичної реабілітації та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я може самостійно вибрати санаторно-курортний заклад для відновлення свого здоров’я чи здоров’я членів сім’ї (дітей в супроводі одного з застрахованих батьків), а саме: нейрореабілітація, м’язово-скелетна реабілітація, кардіо-пульмонарна реабілітація, медико-психологічна реабілітація учасників АТО, реабілітація після оперативних втручань на органах зору, реабілітація при порушенні перебігу вагітності, інша (соматична) реабілітація (після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах).

Протягом 2021 року за рахунок коштів Фонду по відділенню пройшла реабілітацію 51 застрахована особа на суму 728,1 тис. гривень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь