Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Фонд соціального страхування інформує!

Дата: 23.02.2022 16:54
Кількість переглядів: 788

Фото без опису

 

Уряд затвердив бюджет ФССУ на 2022 рік з видатками в 37,5 млрд грн

Кабінет Міністрів України затвердив бюджет Фонду соціального страхування України на 2022 рік.

Видатки Фонду у поточному році планово сягнуть 37,52 мільярда гривень, з яких, зокрема:

? на матеріальне забезпечення (допомоги по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах і на поховання) та соціальні послуги – 22,82 млрд грн;

? на страхові витрати потерпілим на виробництві і членам їх родин – 12,22 млрд грн;

? на страхові витрати на медичну і соціальну допомогу – 0,59 млрд грн.

Дохідна частина бюджету з урахуванням залишку коштів на початок року визначена в розмірі 37,52 млрд гривень.

Фонд прийняв на фінансування 1 мільйон днів декретних у січні

За підсумками першого місяця 2022 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування лікарняні листки, видані у зв’язку із вагітністю та пологами, тривалістю майже один мільйон днів.

Загалом у січні  призначено 348,7 млн гривень декретних виплат за кошти Фонду для понад дев’яти тисяч працюючих жінок.

Дата фінансування декретної допомоги прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату коштів працівнику як для паперових, так і для е-лікарняних. Слідкувати за станом надання матеріального забезпечення застраховані особи можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund.

Нагадаємо, ФССУ фінансує зазначену допомогу для всіх працюючих жінок за кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах. У загальних випадках її тривалість складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Жінкам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, листок непрацездатності видається з 27 тижнів вагітності терміном 180 календарних днів.

Розмір виплат по вагітності та пологах не залежить від тривалості страхового стажу жінки та фінансуються ФССУ у розмірі 100% середньої заробітної плати застрахованої особи. Виключенням є застраховані особи, які в останній рік не знаходились у трудових відносинах і працевлаштувались менш ніж за півроку до виходу в декретну відпустку. Для них розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Фонд профінансував щомісячні страхові виплати за січень у повному обсязі

Фонд соціального страхування України сьогодні, 14 лютого, завершив фінансування щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх родин за січень. Кошти перераховано вчасно та в повному обсязі для 195 тисяч осіб. Виплати таких допомог здійснюються у наступному місяці за попередній.

З початку року для потерпілих внаслідок професійних захворювань або нещасних випадків на виробництві, зокрема у разі гострих профхвороб на COVID-19, а також членів їх родин було профінансовано 1,8 млрд гривень щомісячних страхових виплат.

Фонд соціального страхування України здійснює страхування на випадок тимчасової або стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також смерті потерпілого. У кожному із зазначених випадків передбачено страхові виплати безпосередньо потерпілим або членам їх сімей.

Зокрема, щомісячна страхова виплата призначається потерпілому у разі часткової або повної втрати працездатності та компенсує втрачений заробіток або його частину відповідно до визначеного МСЕК ступеня непрацездатності. Також страхову виплату щомісяця отримують члени родин потерпілих у разі їх смерті.

Зменшення мінімального строку лікування COVID-19 до 5 днів не пов’язано із оплатою лікарняних

Мінімальна тривалість лікування пацієнтів із COVID-19, а також термін їх самоізоляції – це визначені галузевими стандартами охорони здоров’я та відповідними протоколами строки. Стандарти медичної допомоги змінюються, адаптуючись до нових даних про перебіг хвороби.

Тож саме медичні підстави є причиною скорочення терміну самоізоляції хворого на COVID-19 пацієнта та зменшення мінімального строку його лікування до 5 днів.

Фонд соціального страхування України продовжує фінансувати допомоги за лікарняними листками у повному обсязі.

Нагадаємо, фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також по вагітності та пологах здійснюється на підставі заяви-розрахунку, яку роботодавець оформляє та подає до Фонду соціального страхування України за відповідним електронним лікарняним. Тому саме дата отримання Фондом заяви від роботодавця, а не дата створення е-лікарняного першочергово впливає на час отримання допомоги.

Слідкувати за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

Допомога від ФССУ за кожен день хвороби перевищила 400 грн

За підсумками січня 2022 року середньоденний розмір допомоги від Фонду соціального страхування України за лікарняними листками склав 401 гривню – на 28,2 грн більше, ніж у тому ж місяці минулого року.

Допомога по тимчасовій втраті працездатності фінансується Фондом соціального страхування України з метою компенсації застрахованим особам втраченого за час лікування або догляду за хворими дітьми. Її розмір залежить від середнього доходу працівника та тривалості його страхового стажу: від 50% середньої зарплати (стаж до 3 років) і до 100% (стаж – понад 8 років), а в разі самоізоляції – 50% доходу незалежно від тривалості стажу (однак у розмірі 100% доходу для медичних працівників).

У розрізі регіонів середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності коливається від 336,4 грн на Волині і до 473,5 грн у Києві.

Інформація щодо стану фінансування лікарняних щоденно оновлюється в телеграм-каналі https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_оперативно. Після проведення фінансування знадобиться декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця – ця інформація відобразиться за тегом #фінансування_страхувальників у розрізі регіонів.

Детальніше про механізм отримання допомог за лікарняними: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/980579 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь