Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пам’ятка щодо виготовлення, зберігання та споживання консервів в умовах воєнного стану.

Дата: 11.03.2022 14:24
Кількість переглядів: 984

Фото без опису

З метою профілактики виникнення захворювань на ботулізм серед цивільного та військового населення, пов’язаних із споживанням консервів, виготовлених у домашніх умовах, на харчоблоках, пунктах організації харчування  для тимчасово переміщених осіб, гуманітарних потреб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони тощо, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області рекомендує дотримуватись наступних правил:

  • для приготування мясних, рибних, грибних, овочевих консервів використовувати лише доброякісні, свіжі продукти;

  • дотримуватись температурних умов та термінів зберігання сировини;

  • м'ясо, рибу, гриби, овочі тощо перед консервуванням обовязково піддавати ретельній обробці (перебрати, очистити, промити декілька разів питною водою);

  • добре стерилізувати банки та кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів;

  • неухильно дотримуватись рецептур (концентрацій солі, оцтової кислоти) та технології приготування консервованих  харчових продуктів, які викладені у спеціальній літературі, зокрема посібниках по домашньому консервуванню;

  • найбезпечніше - виготовляти консерви методом автоклавування;

  • за відсутності автоклаву при виготовленні мясних або рибних консервів проводити тіндалізацію: декілька разів протягом двох діб стерилізувати їх при температурі 100 0С по 5 хвилин з певними проміжками часу, які необхідні для проростання спор в палички ботулізму, - останні гинуть при наступній стерилізації; після чого простерилізувати при температурі 100 0С 40-60 хвилин та герметично закрити;

  • після останньої стерилізації консерви слід негайно охолоджувати і зберігати при температурі не вище +14C;

  • дотримуватись санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму (прибирання, миття та дезінфекція поверхонь, обладнання, інвентарю та інше);

  • мясні, рибні, грибні консерви перед вживанням обовязково піддавати ретельній термічній обробці протягом 15-20 хв. (проварювання, тушкування, запікання тощо);

  • не купувати консерви домашнього приготування у місцях несанкціонованої торгівлі, у випадкових осіб;

 

При перших ознаках інфекційного захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою або викликати «швидку». Самолікування небезпечне !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь