Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звенигородська міська рада налагоджує відносини з європейськими партнерами

Дата: 09.09.2022 11:36
Кількість переглядів: 1141

У воєнний час до волонтерської діяльності залучені практично всі організації й благодійні фонди нашої громади. З перших днів широкомасштабного вторгнення росії до України, звенигородчани досить швидко самоорганізувалася і практично одразу ж міська рада спільно з ГО «Звенигородщина активна!» та «Підприємці Звенигородщини» заснували гуманітарно-волонтерський центр, метою якого є створення умов для забезпечення дотримання прав та гарантій внутрішньо переміщених осіб, військових формувань ЗСУ, родин військовослужбовців, соціально незахищених верств населення, їхньої адаптації та реінтеграції до нових умов життя. За цей час центр широко розгорнув свою діяльність, зокрема, з-за кордону в громаду надійшли вже тисячі тонн гуманітарної допомоги. У центрі волонтерять і дорослі, і школярі. Тут приймають, розвантажують, розфасовують, обліковують, відправляють на фронт і видають внутрішньо переміщеним особам. Одним словом, робота кипить щодня.

Варто зазначити, що працівники Звенигородської міської ради активно долучаються до волонтерства. І кожен з них через знайомих, рідних, друзів всіляко вишукують шляхи, аби залучити якнайбільше гуманітарки. І ось нещодавно ще плюс один гумвантаж із-за кордону, надзвичайно цінний, дуже важливий і дороговартісний. Йдеться про суттєву гуманітарну допомогу, яка надійшла з Німеччини для Звенигородської міської ради. Цей вантаж особливо актуальний для наших рятувальників. Тому міська рада передала його до 4 Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України в Черкаській області, який стоїть на варті життя та здоров’я людей не лише на території району, а й виконує завдання щодо ліквідації звірств російських окупантів на території зруйнованих українських міст – бореться з пожежами, розбирає завали, шукає людей під завалами, рятує життя мирного населення.

На запрошення наших європейських партнерів міський голова Олександр Саєнко та секретар міської ради Володимир Низенко поїхали до Польщі, де відбулася зустріч. Результатом її стали налагоджені ділові взаємовідносини щодо співпраці, проведені перемовини та отриманий гуманітарний вантаж: пожежний автомобіль Magirus для гасіння пожеж і проведення рятувальних робіт, дихальні апарати, захисний одяг, пожежні рукави, мотопомпи і ще чимало необхідного спорядження, потрібного у повсякденній роботі ДСНСників.

Вантаж вдалося зібрати та доставити через нашого земляка Олександра Кононенка, який не перший рік мешкає у Німеччині і працює там у фінансовій сфері айтівцем. І, попри зайнятість, волонтерить і активно допомагає не лише українським біженцям, яких уже сила-силенна на Заході, а й цілеспрямовано допомагає Батьківщині. Із 26-річним ватутінцем Володимир Низенко сконтактував навесні. І в подальшому вони координували весь процес з німецької та української сторін.

Пітер Фріс — меценат і бізнесмен, засновник організації (Helping Hands). Саме він від щирого серця разом із благодійниками із землі Рейланд-Пфальц допомогли нашій громаді, зібравши для рятувальників обладнання, вкрай потрібне, особливо під час війни. Попри тривалий період перемовин, листування, офіційного оформлення і налагодження логістики, гуманітарний вантаж надійшов до місця призначення. Його переправити через кордон, оформити всю необхідну документацію та організувати пункт перевантаження допомогла начальниця сектору міжнародного співробітництва Головного управління ДСНС України в Черкаській області Аліна Козлова. А в транспортуванні вантажу та заправці пальним взяв безпосередню участь голова ГО «Підприємці Звенигородщини» Віктор Заєць.

— Щиро дякуємо Олександру Саєнку, Володимиру Низенку, міській раді та європейським друзям за розуміння проблем пожежно-рятувального підрозділу у забезпеченні та необхідності оновлення спорядження: це потрібно не лише у повсякденній нашій роботі, а й у військовий час, коли наші бригади виконують завдання у «гарячих» точках, — каже начальник 6ДПРЧ 4ДПРЗ ГУ ДСНС у Черкаській області Володимир Гвоздь. — Сказати, що ми задоволені — це нічого не сказати. Ми шоковані, бо про таке обладнання, ще й у значній кількості, навіть і не мріяли. Нам передали надзвичайний подарунок — пожежну автодрабину Magirus, висота висувної східцевої частини якої — 24 метри. Цей спецавтомобіль з мінімальним пробігом, повністю функціональний, який використовувати можна для гасіння пожеж у багатоповерхівках. А також доукомплектувалися вісімдесятьма (!) дихальними апаратами Drager, повністю готовими до застосовання у задимлених приміщеннях. Один такий апарат коштує 62 тисячі гривень. У нашому загоні всього було лише 7 дихальних апаратів, і то іншого виробника. Нам катастрофічно їх бракувало. Тому ми навіть і не мріяли, що відділення відтепер буде забезпечене ними на сто відсотків. А чого тільки вартий випробувальний професійний стенд для контролю апаратів дихання! Він єдиний такий в області.

Має загін рятувальників тепер у своєму розпорядженні ще й п’ять потужних мотопомп для забору води. Кожна з них максимальною продуктивністю 800 літрів на хвилину, які ще й до всього доставили заправленими пальним. Також у роботі знадобляться й шість десятків ліхтарів з новими акумуляторами та зарядними пристроями, два вентилятори надлишкового тиску, які ставлять для витягування диму, 15 пожежних рукавів, 13 захисних курток. А щоб рятувальники на цілодобовому чергуванні не витрачали дорогоцінні хвилини відпочинку між викликами на побут, у кімнаті встановили посудомийну машину.

Фахівець продемонстрував і детально розповів про все, що отримали фахівці ДСНС. І серед усього заслуговує уваги монітор пацієнта для першої невідкладної допомоги. Каже Володимир Гвоздь, що, за документами, це обладнання працювало лише три роки. Часто трапляються випадки, коли рятувальники виїжджають на ДТП ще до приїзду медиків. Тож це медичне обладнання дуже допоможе рятувати життя людей.

— Ось, погляньте, дихальні маски у спеціальних тубусах, нові. У нас таких немає. Це комплектуючі до дихального апарата на стиснутому повітрі Drager PSS 90 з електронним манометром, — додає старший майстер бази газодимозахисної служби Сергій Шиш.— Пожежники працюють у цьому спорядженні в зонах, не придатних для дихання. Кожен апарат має легеневий автомат, балон з киснем, які наразі випробовуємо, а також манометр, що показує тиск кисню в балоні, час, на який вистачить повітря, температуру в середовищі, де перебуває пожежник, вмонтований також сигналізатор нерухомого стану з кнопкою тривоги. На випадок, якщо пожежник не рухається, втратив свідомість чи опинився під завалами, спрацьовує звуковий сигнал. Для безпеки життя і здоров’я та оперативності працівників це — один із найкращих в роботі апарат. Тим більше, ми готові до будь-якого розвитку подій у країні.

Хочу наголосити, що це обладнання — сучасне, йому не більше ніж три-чотири роки, все справне, дуже якісне і має запас міцності працювати ще не один рік, — каже Володимир Гвоздь.

Фахівці, оцінюючи гумвантаж, кажуть, що, якби купувати все це, передане нам безкоштовно, то воно вартувало б нам близько шести мільйонів гривень!

— Дуже приємно, коли результат не одного місяця кропіткої спільної праці, як кажуть, очевидний, — ділиться враженнями Володимир Низенко. — Звісно, ми відчували, що німецькі партнери одразу приглядалися і були досить обережні. Зрозуміло, адже допомога значна і цільова, тож вони мали знати, кому збирають її і надсилають. Ми довели, що надійні партнери, про нашу громаду знають далеко за межами країни. Олександр Кононенко, який весь час турбувався, постійно розповідав волонтерам про Черкащину та її знаменитих людей. Він дуже відповідально поставився, аби зустріч керівника нашої громади з німецькою делегацією відбулася.

Дуже дякуємо Пітеру Фрісу та благодійникам із землі Рейланд-Пфальц, які небайдужі до подій, що відбуваються в Україні. Вони розуміють, як і всі європейці, і поляки особливо, що наша країна — східний форпост Європи. Волонтеру, нашому землякові Олександру Кононенку теж особлива вдячність. Батьки виростили гарного патріота з великим щирим серцем.

— Довгий час ми комунікували з німецькими партнерами. Налагодили з ними дружні зв’язки. І на їхнє запрошення зустрітися у Польщі й офіційно прийняти гуманітарну допомогу для Звенигородської громади — відгукнулися з радістю. Відбулася досить конструктивна і, водночас, тепла зустріч. Особливо німецьким благодійникам сподобалися наші подарунки: марка із російським кораблем з посланням у відповідному напрямку та книга на згадку про нашого земляка, всесвітньо відомого Поета, Пророка Тараса Шевченка. Особисто я відчував у момент зустрічі гордість, що ми не самі. Україна справді на устах у всього світу, всієї Європи, яка всім, чим може, допомагає, аби ми здобули перемогу. Про це говорили німецькі партнери, які щиро захоплюються силою і відвагою наших Збройних Сил, стійкістю народу і відкриті до спілкування. Благодійники запевнили, що німецький народ із нами і допомагатимуть нам надалі, — наголосив міський голова Олександр Саєнко.

  

  

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь