Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Фонд соціального страхування інформує

Дата: 29.11.2022 08:35
Кількість переглядів: 553

Фото без опису

 

Як отримати допомогу за електронним лікарняним

У цьому році українці вже отримали понад 13 мільярдів гривень лікарняних і декретних допомог від Фонду соціального страхування України. Виплати отримали більше 2 мільйонів працівників.

Як отримати допомогу від Фонду за електронним лікарняним?

● Фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється на підставі заяви-розрахунку, яку роботодавець оформлює та подає до Фонду за відповідним електронним лікарняним. Це пов’язано з тим, що е-лікарняний містить лише інформацію про непрацездатність, однак у ньому відсутні фінансові дані – зокрема, сума допомоги. Тому він потребує опрацювання бухгалтером.

● Якщо ж роботодавець не має можливості опрацювати ваш лікарняний і подати його до Фонду на оплату через бойові дії, неможливість гарантувати виплату працівнику отриманих від Фонду коштів тощо, отримати виплати можна напряму. Для цього особисто або через законного представника зверніться у відділення ФССУ за місцем обліку як ВПО або реєстрації – наші фахівці нарахують допомогу без залучення роботодавця, а кошти надійдуть на вашу особисту банківську картку.

●  Актуальні адреси та контакти усіх відділень Фонду завжди можна знайти за посиланням: https://docs.google.com/document/d/1WOc3xhgnrqRwYaoLd3AT1m1jKsY-rLrFSGaHv9z4Gn4 

● Тож, дата отримання Фондом заяви від роботодавця, а не дата створення е-лікарняного першочергово впливає на час отримання допомоги. Тому саме на дату прийняття заяви потрібно орієнтуватись у всіх звітностях ФССУ про стан фінансування.

● Після того, як лікар створить вам медичний висновок про тимчасову непрацездатність (про це надійде повідомлення від E-health), і за ним автоматично сформується е-лікарняний, потрібно повідомити про це роботодавця будь-яким зручним обом способом – наприклад, телефоном.

● Також отримати допомогу від ФССУ в разі хвороби або вагітності можна, навіть якщо ви евакуювались за кордон. Детальніше: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/981881 

● Роботодавець (а також усі роботодавці за сумісництвом) будуть бачити ваш е-лікарняний в своїх кабінетах страхувальників з дня його відкриття, але почнуть призначення допомоги тільки після завершення визначеного у ньому періоду непрацездатності і сплину строку, у який лікарі можуть внести зміни.

● Коли е-лікарняний змінить свій статус на «готово до сплати», роботодавець розпочне процедуру призначення за ним допомоги – спочатку електронний документ передадуть на розгляд Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства для прийняття рішення щодо надання матеріального забезпечення. Строк розгляду документів і прийняття такого рішення – 10 календарних днів з дати видачі е-лікарняного (датою видачі вважається восьмий день після дати закриття е-лікарняного, а для лікарняних по вагітності та пологах – восьмий день з дати відкриття).

● Далі бухгалтерія розрахує суму матеріального забезпечення, сформує за е-лікарняним заяву-розрахунок і передасть її до ФССУ на оплату. На цей етап відведено не більш ніж 5 робочих днів. Ми радимо подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення (зверніть увагу, заяву-розрахунок не можна подати через відповідний інтерфейс на вебпорталі Пенсійного фонду, наразі він не має функціональної реалізації).

● Пам’ятайте, що саме дата отримання Фондом заяви-розрахунку вплине на час фінансування допомоги. Тож працівникам варто не втрачати зв’язок зі своїм роботодавцем і цікавитись станом подання заяви.

● Після того, як заяву подано, слідкувати за оплатою лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

● Аби орієнтуватись у щоденній звітності Фонду потрібно знати точну дату, коли заяву-розрахунок за вашим лікарняним було прийнято на фінансування. Її можна уточнити безпосередньо в роботодавця, або у відділенні Фонду, де його зареєстровано. Контакти: https://docs.google.com/document/d/1WOc3xhgnrqRwYaoLd3AT1m1jKsY-rLrFSGaHv9z4Gn4 (необхідно назвати свій ідентифікаційний код).

● Інформація щодо стану фінансування оновлюється в телеграм-каналі https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_оперативно. Після здійснення фінансування знадобиться декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця – наші управління надсилають відповідні платіжні доручення на списання коштів з рахунку Фонду і перерахування їх на рахунки роботодавців у найкоротші терміни, однак безпосереднє перерахування здійснюється не Фондом і у період війни може тривати довше, ніж зазвичай.

● Після направлення Фондом платіжних доручень, безпосереднє перерахування здійснюється не Фондом, тож ми не можемо впливати на його строки, однак постійно слідкуємо за його станом – щойно кошти надходять на рахунки роботодавців, ми оновлюємо цю інформацію в наступних видах звітності за тегами #фінансування_страхувальників, #фінансування_лікарняні і #фінансування_декретні.

● Роботодавець виплатить допомогу застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від Фонду.

Внаслідок бойових дій постраждали 728 працівників, 214 з них загинули

З початку війни на підприємствах України зафіксовано 728 постраждалих внаслідок бойових дій працівників (+26 за останній тиждень).

З них під час виконання трудових обов’язків через збройну агресію росії загинуло 214 українців.

Найбільша кількість потерпілих серед працівників підприємств, зареєстрованих:

у Києві – 148 постраждалих, 39 з яких травмовані смертельно;

у Дніпропетровській області 94 постраждалих, 32 смертельно;

Миколаївській області – 76 постраждалих, 28 смертельно;

Харківській області74 постраждалих, 15 смертельно;

Донецькій області – 63 постраждалих, 11 смертельно;

Запорізькій області52 постраждалих, 10 смертельно;

Вінницькій області40 постраждалих, 12 смертельно;

Чернігівській області – 28 постраждалих, 8 смертельно;

Сумській області – 27 постраждалих, 12 смертельно;

Кіровоградській області – 23 постраждалих, 11 смертельно;

а також у Київській області – 22 постраждалих, 11 смертельно.

 

Висловлюємо співчуття близьким і рідним.

Щодо кожного випадку поранень або смерті українських працівників внаслідок російського вторгнення організовується робота з розслідування.

Усі працівники, постраждалі під час роботи внаслідок бойових дій, забезпечуються Фондом соціального страхування України страховими виплатами і медико-соціальними послугами.

Потерпілі зі стійкою втратою працездатності упродовж усього життя або до повного відновлення здоров’я крім одноразових допомог також забезпечуються Фондом щомісячними страховими виплатами, які у повному обсязі компенсують їм втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності. Також одноразові грошові допомоги і щомісячні страхові виплати призначаються для членів сімей загиблих працівників.

Зверніть увагу, до відомостей про кількість постраждалих не включаються військовослужбовці, поліцейські, рядовий та начальницький склад органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту ДСНС та ін.

За час окупації Херсонщини ФССУ виплатив 100 мільйонів грн лікарняних, декретних і страхових виплат мешканцям області

Упродовж усього періоду, доки Херсон очікував звільнення від окупантів, мешканці області продовжували отримувати лікарняні та декретні допомоги від Фонду соціального страхування України. Навіть в періоди активних бойових дій вчасно та в повному обсязі фінансувались щомісячні страхові виплати для потерпілих на виробництві.

Попри чисельні складнощі фінансування, потребу ручного опрацювання кожної заяви та особистої комунікації з кожним роботодавцем, аби впевнитись, що отримані кошти будуть виплачені застрахованим українцям, ФССУ продовжував здійснювати всі види виплат для працівників Херсонщини.

Зокрема, з початку повномасштабного вторгнення і по сьогоднішній день Фонд перерахував для мешканців області:

● 25,9 мільйона гривень лікарняних;

● 8,8 мільйона гривень допомог по вагітності та пологах;

● 60,6 мільйона гривень щомісячних страхових виплат – в умовах окупації було проведено перерахунок їх розміру та збільшено його на 14%, починаючи з березня.

Вітаємо вдома та дякуємо ЗСУ!

 

Внаслідок бойових дій постраждали 702 працівники, 214 з них загинули

З початку війни на підприємствах України зафіксовано 702 постраждалих внаслідок бойових дій працівників (+10 за останній тиждень).

З них під час виконання трудових обов’язків через збройну агресію росії загинуло 214 українців.

Найбільша кількість потерпілих серед працівників підприємств, зареєстрованих:

у Києві – 139 постраждалих, 39 з яких травмовані смертельно;

у Дніпропетровській області 93 постраждалих, 32 смертельно;

Миколаївській області – 76 постраждалих, 29 смертельно;

на Донеччині – 63 постраждалих, 11 смертельно;

у Харківській області65 постраждалих, 14 смертельно;

Запорізькій області52 постраждалих, 10 смертельно;

Вінницькій області – 39 постраждалих, 12 смертельно;

Чернігівській області – 28 постраждалих, 8 смертельно;

Сумській області – 27 постраждалих, 12 смертельно;

Кіровоградській області – 23 постраждалих, 11 смертельно;

а також у Київській області – 22 постраждалих, 11 смертельно.

 

Висловлюємо співчуття близьким і рідним.

Щодо кожного випадку поранень або смерті українських працівників внаслідок російського вторгнення організовується робота з розслідування.

Усі працівники, постраждалі під час роботи внаслідок бойових дій, забезпечуються Фондом соціального страхування України страховими виплатами і медико-соціальними послугами.

Потерпілі зі стійкою втратою працездатності упродовж усього життя або до повного відновлення здоров’я крім одноразових допомог також забезпечуються Фондом щомісячними страховими виплатами, які у повному обсязі компенсують їм втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності. Також одноразові грошові допомоги і щомісячні страхові виплати призначаються для членів сімей загиблих працівників.

Зверніть увагу, до відомостей про кількість постраждалих не включаються військовослужбовці, поліцейські, рядовий та начальницький склад органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту ДСНС та ін.

Процедура отримання лікарняних для працівників за-кордоном

Попри вимушену евакуацію за кордон, українські працівники не втрачають свого права на соціальний захист та забезпечуються допомогами від Фонду соціального страхування України. Зокрема, для застрахованих осіб, які виїхали за кордон через війну, ФССУ фінансує лікарняні та декретні допомоги.

Як отримати лікарняний і допомогу від Фонду, якщо ви за кордоном?

 Передусім зверніться за медичною допомогою до місцевого лікаря. Він має надати вам документальне підтвердження факту тимчасової непрацездатності.

 Зв’яжіться зі своїм лікарем в Україні, наприклад, за допомогою електронної пошти чи месенджера.

 На підставі іноземного підтвердження (виписки чи довідки із зазначеним діагнозом) ваш лікар в Україні зможе створити для вас медичний висновок дистанційно.

 Щойно медвисновок буде створено, е-лікарняний сформується автоматично – такий створений без особистого прийому лікарняний є підставою для отримання допомоги від Фонду соціального страхування України.

 А в разі вагітності та пологів лікар в Україні, який вів чи продовжує вести вагітність жінки, зможе створити медвисновок на підставі власних попередніх медичних записів. Детальніше про отримання декретної допомоги в разі виїзду за кордон: https://t.me/socialfund/2375 

 Подальша процедура відбувається, як і зазвичай: для отримання допомоги роботодавець працівника, який знаходиться за кордоном, має опрацювати е-лікарняний, сформувати за ним заяву-розрахунок і подати її до Фонду на оплату. Саме від дати прийняття такої заяви залежить строк виплати допомоги.

 Слідкувати за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund 

Можливість створити медвисновок дистанційно діє для таких категорій непрацездатності:

● захворювання або травма загального характеру,

● догляд за хворою дитиною,

● вагітність та пологи,

● ортопедичне протезування.

Строк дії медичного висновку про тимчасову непрацездатність визначається іноземним медичним документом, але не може перевищувати:

● 30 днів – для категорій «Захворювання або травма загального характеру» та «Ортопедичне протезування» (якщо непрацездатність триває довше, необхідно буде надати актуальний медичний документ);

● 14 днів – для категорії «Догляд за хворою дитиною», якщо дитина лікується амбулаторно.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь