Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ АКТІВ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ У ЗВЕНИГОРОДСЬКОМУ РАЙОНІ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 01.06.2023 14:46
Кількість переглядів: 115

Фото без опису

 

Ромські імена. Чоловічі та жіночі ромські імена

Роми – народ гордий та незалежний, але віруючий, з яскравими традиціями. Навіть імена відображають самобутність та побожність цих людей.

У давнину ромські імена дітям давали такі ж, як у кумів. Прізвища стали ушляхетнювати, надавати значущість. Потім ця традиція перейшла до імен. Але завжди вони мали якийсь сенс. Не офіційне ім'я та прізвище, а прізвисько у ромів досі стоїть на першому місці.

Особливості ромських імен

Повний ромське ім'я складається з трьох-п'яти частин: офіційне ім'я, «світське» ім'я, іноді — по батькові, прізвище, іноді — прізвисько цієї гілки родини.

Офіційне ім'я — ім'я, що записується в документах, зазвичай воно вибирається, виходячи з звичаїв країни проживання, або збігається з ім'ям, даним при хрещенні.

«Світське» ім'я — це ім'я, яке використовується в звичайному житті, в спілкуванні з іншими ромами. Воно може являти собою:

  • прізвисько, що характеризує людину або нагадує про якийсь подію з його життя («Ворона», «Водяний»; знаменитий проповідник Родні Сміт використовував як «світського» імені прізвисько «Джипсі (Циган)» в пам'ять про те, як він був вперше запрошений виголосити проповідь, його проповіді навіть іноді публікувалися під ім'ям «Джипсі Сміт»),

  • ім'я дане при хрещенні, якщо воно відмінно від офіційного,

  • ім'я на ромському  або екзотичній мові («Тагарі», «Радж»),

  • іноді «світське» ім'я може збігатися з офіційним або бути скороченням від нього (так, якщо «світське» ім'я Дмитра — Мито, то його будуть називати так не тільки в п'ять років, але і в сорок п'ять, і це не буде проявом неповаги; наприклад, ромський гітарист-віртуоз Олександр Колпаков в ромському співтоваристві зазвичай згадується як «Саша Колпаков», незважаючи на те, що знаходиться вже в поважному віці).

 

Прізвища у ромів використовуються так само, як і в інших європейських народів. Іноді, якщо прізвище носить дуже велика родина або кілька сімей, в побуті до прізвища одного з сімей або гілки великої родини прикріплюється спеціальне прізвисько. У Росії прізвиська у більшості сімей існують безвідносно наявності однофамільців, походять від «світських» імен засновників роду або знаменитих предків і грають роль «світської» прізвища, тобто прізвища, що має офіційний статус в очах ромського співтовариства, але не використовується поза ним. Так, письменник з роду Сапороні поза ромського співтовариства носить прізвище Петрович.

Походження

Є ромські імена чоловічі та жіночі угорського, польського, румунського походження (Анелка, Воляна, Біна, Гафіца, Діаманта, Дана, Жужа, Лолуді, Земфіра, Маргайка, Мица, Мілева, Ружа, Папуш, Яна, Зурка, Бадя, Лаци, Іштван , Янош). Як видно, цей народ дійсно має потяг до всього гарного. Роми вживають слова, що додаються до офіційного імені чи прізвиська. Найке - так жінка звертається до чоловіка, старшого за віком, або ровесника. Цим вона наголошує на повазі до співрозмовника. Дойке - так ромка звертається до жінки старшої за себе. Вік завжди був для цього народу приводом для поваги. Майке – так ласкаво звертаються до молодших.

Дітям заведено давати імена, які асоціюються зі щасливою долею. Представники цього народу дають новонародженим, як правило, мусульманські та християнські варіанти назви. Але трапляються і ромські імена, походження.

 

Посилання: https://gigafox.ru/uk/pregnancy-planning/cyganskie-imena-muzhskie-i-zhenskie-cyganskie-imena-chem-ne-imya-dlya-cyganskoi/

 

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0_%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD#%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0_%D1%96%D0%BC%D0%B5%D0%BD


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь