Звенигородська міська рада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зміна прізвища подружжя після державної реєстрації шлюбу

Дата: 02.05.2024 09:08
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

 

Відповідно до ст. 53 Сімейного кодексу України, якщо при реєстрації шлюбу дружина або чоловік зберегли дошлюбні прізвища, вони мають право подати до державного органу реєстрації актів цивільного стану, який реєстрував їх шлюб, або відповідного органу за місцем проживання, а на період воєнного стану – до будь-якого відділу, заяву про обрання прізвища одного з них як їхнього спільного прізвища або приєднання до свого прізвища другого з подружжя.

У разі зміни прізвища відповідно до ст.53 Сімейного кодексу України, свідоцтво про зміну прізвища не видається. У цьому випадку, відділ державної реєстрації актів цивільного стану видає повторне свідоцтво про шлюб.

Після зміни прізвища протягом місяця треба буде обов'язково змінювати такі документи: паспорт громадянина України, паспорт для виїзду за кордон, облікова картка платника податків, водійське посвідчення.

Внесення змін до актового запису про шлюб провадиться відповідно до Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання.

Згідно цих правил, заява про внесення змін до актового запису цивільного стану за встановленою формою, подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених            ст. 53 Сімейного кодексу України, також до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про шлюб при пред’явленні паспорта або паспортного документа.

Громадяни України, а також іноземці і особи без громадянства, які проживають за кордоном, подають аналогічну заяву про внесення змін до актового

 

запису цивільного стану, складеного органом державної реєстрації актів цивільного стану України, до дипломатичного представництва або консульської установи України.

Іноземці, особи без громадянства, які постійно проживають в Україні або  перебувають на території України на законних підставах,   подають заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану, складеного органом державної реєстрації актів цивільного стану України, до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання або за місцем зберігання актового запису. Документи, складені іноземною мовою, подаються для внесення змін разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими в установленому законом порядку.

Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається особою, щодо якої складено актовий запис та яка бажає змінити прізвище.

Разом із заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану заявником подається свідоцтво про шлюб, яке підлягає зміні.

 

Посилання: https://www.just-dnipro.gov.ua/?view=viewnews&page_id=2367


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь